Magyarországon megy csődbe a legtöbb cég

2012.06.27. 10:51

2012 első három hónapjában több mint 20 ezer cég vált fizetésképtelenné Európában, ebből minden negyedik, 5700 magyar cég volt a Bisnode csoport szerdán kiadott jelentése szerint. A csoport tizenkét európai ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Svájc, Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia) cégalapításait és cégbedőléseit vizsgálta 2012 első negyedévében és általános tendenciaként megállapították, hogy a cégalapítások száma Európa szerte csökkent, míg a fizetésképtelenség nőtt.

A vizsgált országokban közel 147 ezer céget alapítottak 2012 első három hónapjában, ebből Magyarországon több mint 11 ezret, ami az összes cégalapítás 7 százaléka. Itthon 2011 első negyedévéhez képest 33 százalékkal több cég került csőd vagy felszámolás alá, ezzel Finnország és Lengyelország mellett Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a fizetésképtelenség, de a vizsgált országokból csak négyben (Dániában, Németországban, Norvégiában és Csehországban) nem emelkedett a csődbe ment cégek száma.

Európában messze a közép-európai régióban ment csődbe a legtöbb cég: ebben a régióban 24,9 százalékkal nőtt a cégbedőlések száma, míg a német nyelvű országokban (DACH régió) csupán 1,8 százalékkal, az északi régióban pedig 3,8 százalékkal több cég ment csődbe. A Bisnode csoport szerint az, hogy a fizetésképtelenségi ráta az elmúlt 3 hónapból kettőben nőtt azt mutatja, hogy Európa gazdaságát a gazdasági válságon kívül befolyásolja az egyes kormányok kiegyensúlyozatlan és bizonytalan költségvetése is.

A legveszélyeztetettebb iparágak Európában az építőipar, illetve a bank- és biztosítási piac, közel 9 – 10 százalékos fizetésképtelenségi növekedéssel egy év alatt. A primer szektorban, azaz a mezőgazdaságban, bányászatban viszont Európa szerte mérséklődött a fizetésképtelenség 2011 első negyedévéhez képest.

Az újonnan létrejött cégek több mint 80%-a a szolgáltató iparág részét képezi, így Magyarországon is a szolgáltatási szektorban alakul a legtöbb vállalkozás. Ezt követi a kereskedelem majd a válság által igen erősen sújtott építőipar.

A jelentés megjegyzi: Magyarországon hagyományosan sok cég alakul az építőiparban, melynek oka, hogy ebből a szektorból nehezen váltanak a cégtulajdonosok, illetve magyar hagyomány, hogy a rosszul működő, tartozásokat maguk után hagyó építőipari cégek más néven, de azonos vezetővel alakulnak újra.