Újra 90 százalékon a hiány

2012.07.05. 16:28

Júniusban az államháztartás hiánya 173,6 milliárd forinttal nőtt, így az elérte a 517,7 milliárd forintot ami az éves terv 90 százaléka. Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 173,6 milliárd forintban alakult - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ezen belül a központi költségvetés 188,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közel 1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 16  milliárd forintos szufficittel zártak. Tavaly júniusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 310,4 milliárd forint volt.

A központi költségvetés júniusi  bevételei az előző év azonos hónapjához képest 130,7 milliárd forinttal lettek magasabbak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek haladták meg a tavalyi összeget.

A központi költségvetés június havi kiadásai 38,7 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai és a kamatkiadások lettek nagyobbak a tavalyi év azonos hónapjánál.

A kamatkiadások 2012 júniusában 153,2 milliárd forintot tettek ki, 17,5 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 13,2 milliárd forintos szintet értek el, 3,1 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (140,0 milliárd forint) összességében 14,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.

Az elkülönített állami pénzalapok június havi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok bevételei 3,7 milliárd forinttal, kiadásai pedig 14,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban a Bethlen Gábor Alap bevételei lettek alacsonyabbak, tekintettel arra, hogy módosult a finanszírozási struktúra: tavaly júniusban fejezeti kezelésű előirányzattól egyösszegű pénzeszközátvétel történt, ehelyett ez évben az Alap már költségvetési támogatásban részesül.

Ezen felül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2011. évi bevételeit növelte költségvetési támogatás, amely támogatás nyújtására a szabályozás változásából adódóan idén már nem került sor. A kiadások közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap álláskeresési ellátások kiadásai és egyéb kiadásai, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai teljesültek alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.