Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Áfacsökkentés a választások előtt?

2006.02.03. 08:34
A kormány még nem döntött arról, él-e a lengyel vétó elmaradása nyomán felmerült, még március előtt igénybe vehető áfakönnyítési lehetőséggel - értesült a Napi Gazdaság.

A Pénzügyminisztériumban a jövő hétre ígértek választ e tárgyban. Az uniós pénzügyminiszterek megegyezése szerint 2010-ig meghosszabbítják az úgynevezett élőmunka-intenzív helyi szolgáltatások esetében a kedvezményes áfamérték alkalmazásának lehetőségét, amely most - a tavaly év végén lejárt jogosultság szerint - kilenc régi tagállamnak adott. Az áfairányelv K melléklete a javítási munkálatokat - mint kerékpár-, cipő-, ruhajavítás, valamint magánlakások felújítása -, az ablaktisztítást, a magánlakásban történő takarítást, a fodrászatot, valamint az otthoni beteg- és szociális ápolást sorolja fel. Ezekhez a tevékenységekhez már 2006-ban is a 20 helyett 15 százalékos áfakulcsot társíthat a kormány, ha az erre vonatkozó szándékát március 1-jéig bejelenti Brüsszelben.

Földes Balázs, a KMPG menedzsere szerint jó ötlet, hogy tipikusan a lakossági tömegigényt kiszolgáló tevékenységeket alacsonyabb mértékben terheljék forgalmi adóval. A központi büdzsének ez minden bizonnyal nem jelentene komoly bevételkiesést, annál is inkább, mivel a szóban forgó kis- és mikrovállalkozások körében jelenleg sem ritka a jövedelem eltitkolása. Azoknak, akik legálisan bevallják e tevékenységi körökből származó jövedelmeiket, jelentős könnyebbséget hozhatna a kulcscsökkentés. Az azonban erősen kérdéses a szakértő szerint, hogy az esetleges enyhítés hozzájárulna-e a számlakiállítási fegyelem szilárdulásához. Mindevvel együtt lakossági körben meglehetősen népszerű lehet az esetleges intézkedés.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.