Miklós
-7 °C
2 °C

Választható különadót akarnak a bankok

2004.10.14. 17:48
A jövő hétre dőlhet el, támogatja-e a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetség csütörtökön ismertetett új javaslatát a banki különadóval kapcsolatban: eszerint minden pénzintézet maga dönthetne arról, hogy magasabb társasági adót vagy kamatkülönbözet-adót fizet-e 2005-ben és 2006-ban. Az érdekképviselet szerint módosítani kell a parlament előtt fekvő törvényjavaslatot, mely legalább 40 milliárddal sarcolná meg a pénzügyi szférát, míg az új megoldás a kormány által eredetileg elvárt 30 milliárdot hozná a költségvetésnek.
A Pénzügyminisztériumnak eljutatott álláspont mögött egységesen felsorakozik a bankszektor, de a takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások képviselőivel, szakértőivel folytatott egyeztetések alapján azt lehet mondani, hogy ezen szféra számára is elfogadhatónak tűnik az új megoldás - mondta az Indexnek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Két adó

A megoldás lényege, hogy a különadóval érintett vállalkozások mindegyike eldöntheti, hogy a kormány által eredetileg bejelentett társasági adó emelést, vagy a 6 százalékos kamatkülönbözet-adót választaná. Ismert, ez utóbbiról egyszer a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások első köre már megállapodás született Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel, erre alapozva a kormány már törvényjavaslatot is benyújtott a parlamentnek.

A megállapodás azonban kisebb vihart kavart a pénzügyi szférán belül: a kamatkülönbözet adót többen olyan megoldásként értékelték, mely elsősorban az OTP-nek és a nagybankoknak kedvez, míg a kisebb vállalkozásoknak nagyobb terhet is jelenthet, mint a társasági adó emelése. Nyers Rezső szerint arra lehet számítani, hogy ha a kormány elfogadja az új, adóválasztásra irányuló javaslatukat, akkor a nagyobb, univerzális tevékenységet folytató, és jutalékokból jelentős nyereséget realizáló pénzintézetek a kamatkülönbözet-adót, míg a döntően a kamatbevételekből élő cégek a magasabb társasági adót választják majd. A Bankszövetség javaslata szerint ez utóbbi vonatkozásában fennmaradna, hogy a befizetett kamatkülönbözet-adó csökkenti a társasági adó alapját, így annak tényleges mértéke hat százalék helyett csak 5,04 százalék.

Mennyi az annyi?

A Pénzügyminisztérium várhatóan a jövő héten ad választ, a tárca szakértői vizsgálják a javaslatokat - mondta az Indexnek Pichler Ferenc szóvivő. Hangsúlyozta: két feltételnek kell egyszerre teljesülnie, a megoldásnak biztosan garantálnia kell a költségvetésbe várt 30 milliárd forintos többlet bevéltelt 2005-ben és 2006-ban is, ugyanakkor jogilag sem lehet kifogásolható.

A Bankszövetség szerint jogi kifogás aligha merülhet fel, a választható adózásra például szolgálhat Magyarországon az eva is. Nyers Rezső szerint ugyanakkor biztosra vehető az is, hogy az új javaslat garantálja a 30 milliárd forintos elvárt költségvetési bevételt. Ez azért lehetséges abban az esetben is, ha minden érintett a számára kedvezőbb, azaz a költségvetésnek kevesebb bevételt jelentő megoldást választja, mert a jelenleg a parlament előtt fekvő kamatkülönbözet-adóra vonatkozó javaslat a Bankszövetség számításai szerint nem 30, hanem minimálisan 40 milliárd forint plusz bevételt hozna a büdzsének - mondta kérdésünkre Nyers Rezső. A PM ugyanakkor úgy számolt, hogy a kamatkülönbözet adó "csak" 31 milliárd forint többletet jelent.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.