Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Egyszerűsödhet a biztosítóváltás

2005.12.16. 14:37
Már jövőre kevesebb utánajárással vihetik át másik biztosítóhoz kötelező biztosításukat a gépjármű-tulajdonosok, ha az Országgyűlés december 19-én megszavazza azt a törvénymódosítást, amely az ügyfelek kártörténeti - bónus-malus - igazolásának nyilvántartását a Belügyminisztérium rendszerébe utalja, mondta pénteken a távirati irodának Józsa István, MSZP-képviselő, a törvényjavaslat előterjesztője.
A biztosítási törvény javasolt módosítása - amit a gazdasági bizottság támogat, a kormányzat viszont nem - a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának hatáskörébe utalná a 3,6 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kártörténetének, aktuális bónus-malus besorolásának kezelését.

A javaslat szerint a BM adatbázisa - amely 2000 óta nyilvántartja a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási szerződések legfontosabb adatait és a díjfizetéseket - kiegészülne a szerződések bonus-malus besorolásának regisztrálásával is, ezzel egy komplex, európai színvonalú biztosításikötvény-nyilvántartási rendszer jönne létre, mondta Józsa István.

A BM-nyilvántartás kiszélesedésével tovább fehéredne a piac, felderíthetővé válnának a visszaélések, mivel a biztosítók maguk kérdeznék le a biztosítót váltó ügyfelek bónus-malus besorolását, s így minden autós ellenőrizhetően annak a kategóriának a díját fizetné, amelyre valóban, kártörténete alapján jogosult. Az ügyfelek számára könnyebbé válna a "kötelező" átvitele másik biztosítóhoz, kártörténeti igazolásukat a jövőben nem saját maguknak kellene beszerezniük - tette hozzá.

A módosítási javaslat szerint az új rendszer 2006. július 1-jén lépne életbe, így a bevezetés akkor sem csúszna, ha jövő hétfőn nem kerülne sor a végszavazásra, mondta a képviselő. Ez nem zárható ki, ugyanis a Pénzügyminisztérium közölte, a rendszer bevezetésével egyetért, de többletforrást nem tud biztosítani, míg a Belügyminisztérium szükségesnek tartja annak részletes vizsgálatát, elegendő-e a biztosítóktól évente kapott forrás a többletfeladatok ellátására.

A "kötelező" nyilvántartási rendszerének kiépítésére a BM 2000-ben a biztosítóktól a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 8 ezrelékét, 2001-től pedig évente a díjak 0,5 százalékát kapja. A 2000-es tört évet nem számítva így a BM az adatbázis létrehozására, illetve fenntartására összesen több, mint 1,8 milliárd forinthoz jutott: 2001-ben az üzletágból származó 71,78 milliárd forintnyi díjból 359 millió, 2002-ben a 84 milliárdos díjbevételből 420, 2003-ban az akkori, 96,98 milliárdnyi bevételből 484 millió, tavaly pedig a 110 milliárd forintot meghaladó díj terhére 551 milliót utalt át a piacot alkotó 12 biztosító a BM számlájára.

Az előzetes becslések szerint legalább 400 ezren vitték át kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat az idén másik biztosítóhoz, míg 2003-ban 300 ezren, 2004-ben több, mint 250 ezren. Piaci elemzők szerint 2004-ben átlagosan évi 17 ezer forintot, az idei díjaknál 18 ezer forintot is megspórolhattak azok, akik a számukra legkedvezőbb díjat kínáló biztosítót választották. A 2006-os kötelező díjainál pedig már csaknem 25 ezer forintra teszik az átlagosan egy ügyfélre jutó díjmegtakarítási lehetőséget.

Százmilliók a szélben
A biztosítási szakma a többletköltségekre mutogatást nem hajlandó elfogadni. Az előző években is számtalan alkalommal felvetették már, hogy a kötvényeket nyilvántartó rendszer működtetésére általuk fizetett összegek jóval, akár 5-10-szeresen meghaladják a BM tényleges költségeit. Kérték a rendszer kiegészítését a kártörténeti adatokkal, de a konkrét működési költségek meghatározásához hasonlóan ez is elmaradt.

A törvényjavaslat végszavazása előtt felmerülhet, hogy miért nincs még meg a fejlesztés és működtetés konkrét költsége, miközben a kérdés tavasz óta hivatalosan is napirenden van. Bár a biztosítók független szakértők bevonásával világíttatnák át a tényleges kiadásokat, elképzelhető, hogy az autósok a biztosításuk díjában továbbra is úgy adnak össze évi félmilliárdot, hogy nem tudni, az érte kapott szolgáltatás valójában mennyibe kerül. Egyes vélemények szerint a huzavona hátterében nem is forráshiány, hanem az egyszerűbb biztosítóváltásban nem érdekelt néhány társaság áll.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.