Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Védenék a bankok a devizahiteleiket

2005.10.06. 09:30
Két hitelintézetnél biztosan és vélhetően még néhánynál dolgoznak már a devizahitelek árfolyamkockázatait csökkentő terméken. Az első ilyen konstrukciót néhány hete az Inter-Európa Bank vezette be, s ha sikeres lesz, jövőre továbbfejleszti azt.
A biztos követők között lesz a Budapest Bank (BB) és a CIB Bank is. A BB-nél várhatóan a jövő év első negyedében jelenik meg a termék, ám a bank ezen túlmenően a hitelezési és a számlavezetési tevékenységében is a devizahitelezést erősítené - mondta Boldis Zoltán marketing-termékfejlesztési vezető.

Azoknak is, akiknek már van hitelük

A CIB Bank - amely tavaly éppen a lakossági devizahitelezés elterjesztésében szerzett érdemeket - jelenleg vizsgálja egy ilyen termék bevezetésének lehetőségeit - tájékoztattak a hitelintézetnél. Amennyiben a CIB-nél lesz árfolyamkockázat-kezelő konstrukció, úgy azt az újak mellett a régebbi hitelfelvevők is igénybe vehetik.

Az OTP Bankról nem tudni, hogy tervezik-e az árfolyam-garanciás konstrukció bevezetését, mivel a bank csupán annyit közölt, hogy most milyen javaslataik vannak az árfolyam esetleges növekedése miatt növekvő törlesztőrészlet elviselhetőbbé tételére. Eszerint a bank azon ügyfelei, akik nemcsak lakáshitelt vettek fel az OTP-től, hanem fizetésüket is OTP-számlára utalják, az esetleges árfolyam-növekedés miatt növekvő törlesztőrészletet a bank javaslata szerint egy másik - magasabb kamatozású - hitelből, az A hitelből fizethetik ki. Másik megoldásként a jelzáloghitel futamidejének meghosszabbítását (prolongációját) javasolják.

A Raiffeisen Banktól mindössze annyi információt kaptunk, hogy jelenleg nem tudnak konkrétumokat mondani ebben az ügyben, az FHB pedig továbbra is a forintalapú kamattámogatott kölcsönök terén akarja erősíteni a pozícióját. Az Erste Bank közlése szerint rövid távú terveikben nem szerepel ilyen termék bevezetése, a K&H tájékoztatása szerint pedig jelen pillanatban nem tervezik ilyen lépés megtételét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!