Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakáskölcsön devizahitelből életbiztosítással

2005.08.18. 10:28
Növeli a befektetési egységekhez kötött biztosítások népszerűségét a lakáshitelekkel kombinált konstrukció sikere. Ennek keretében kedvezőbb banki kondíciókat, plusz adókedvezményt és hitelbiztosítási védelmet kínálnak. Devizahitelhez különösen jó, mert az indexált forintalapú életbiztosítás megvéd a tőketörlesztést érintő hirtelen árfolyamváltozás hatásától.
A piacon szinte mindegyik lakáshitellel is foglalkozó hitelintézet kínál már lakáshitelekkel kombinált vegyes életbiztosításos konstrukciót. A kombinált terméknél a hitel kamatait és egyéb díjait a banknak fizeti az ügyfél, miközben a tőkerészt biztosítási díjként fizeti meg a biztosítónak.

A jellemzően elérési életbiztosítási szerződés futamideje megegyezik a hitelével, így a futamidő végén a biztosító egy összegben törleszti a bank felé a tőkét. Az ügyfél haszna kettős. A biztosító befekteti pénzét, így a futamidő végén nagy eséllyel több lesz majd a számláján, mint amennyi a hitel törlesztésére elég, azaz olcsóbbá válik számára a hitel. Ugyanakkor - biztosítási szerződéstől függően - baleset, betegség, keresőképtelenség vagy halál esetén a biztosító törleszti helyette a kölcsönt.

Akár 340 ezer forintnyi adókedvezmény

Ráadásként személyi jövedelemadójából visszaigényelheti a tárgyévben befizetett élet- és nyugdíj-biztosítási díjának 20 százalékát, összesen százezer forintot. Legfeljebb évi 500 ezer forint befizetése után jár kedvezmény. Ez hozzáadódik a lakáshitel tőketörlesztései, kamatai és járulékos költségeinek a törvény szerinti 30-40 százalékos, 120-240 ezer forintos adókedvezményéhez. A bankok díj-, illetve kamatkedvezményeket is kínálnak e kombinált termékekhez, a kamat esetenként akár több százalékkal alacsonyabb lehet.

Az életbiztosítási konstrukció kiválasztásánál a legtöbb bank szabad választást enged az ügyfeleknek, de van, ahol csak partnereivel engedi a kombinált hitel megkötését. Az életbiztosítással államilag támogatott, de piaci feltételű forint- és devizahitelek is kombinálhatók.

A kölcsön futamideje nem feltétlenül egyezik meg minden választható életbiztosítás lehetséges futamidejével. Az egyes esetekben 20-30 termék közül választható életbiztosítások kondícióit érdemes összehasonlítani a garantált hozam és a díjból a biztosításra fordítandó költség alapján.

Kinek érdemes felvenni?

Az életbiztosítással kombinált lakáshitelt leginkább a devizahitelt igényelni szándékozó ügyfeleknek érdemes felvenni, mert őket rendszeresen indexált forint alapú életbiztosítás megvédi a tőketörlesztést érintő hirtelen árfolyamváltozás hatásától - javasolja Kósa Zoltán, az Allianz Hungária Biztosító élet- és nyugdíjbiztosítási divíziójának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Emellett persze mindenkinek előnyös, ha kedvezőbb kondíciókkal kap hitelt, hiszen a biztosító stabil fedezetet nyújt a bankhitel egy részére, amiért cserébe alacsonyabb kamatot számít fel a folyósító bank. Különösen jól járnak e konstrukcióval azok akiknek jövedelme nem éri el a törvény által különböző esetekben meghatározott négy-, illetve ötmillió forintos éves jövedelmet, mert ők kihasználhatják a lakáshitel és az életbiztosítás után érvényesíthető adókedvezmény együttesét.

A közös konstrukció előnye azonban nem csak a banktól, hanem a biztosítótól is származik. A hitellel rendelkezők csoportjára kidolgozott speciális konstrukcióknak köszönhetően a standardnál kedvezőbb biztosítási tarifákat lehet alkalmazni a kombinált terméket igánylő ügyfeleknél- mondja Kósa Zoltán.