Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nehezebben kapnak lakáshitelt a kényszervállalkozók

2005.05.04. 12:04
Bizonyos feltételek mellett a kényszervállalkozók is felvehetnek lakáshitelt magánszemélyként - derül ki az Index körkérdéséből. Alapszabályként a vállalkozóknak is ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük, mint a bejelentett munkahellyel rendelkezőknek. Ugyanakkor a vállalkozóknak sokkal több utánajárásra és dokumentumra van szüksége a kedvező döntésig, és minimálbér mellett nem biztos, hogy megkapják a szükséges összeget.
Vállalkozók, vagyis társas vállalkozások tagjai és egyéni vállalkozók is vehetnek fel lakáshitelt magánszemélyként. Igaz, több utánajárásra és több dokumentumra van szükségük a kedvező döntésig. Az Index által megkérdezett bankok többségében ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozóknak is, mint a bejelentett munkahellyel rendelkezőknek, de néhány extra kívánságot is teljesíteniük kell.

Extra kockázat, extra kívánság

Az Erste Bank szerint azért kell több feltételnek megfelelnie a vállalkozásoknak, mert ez az ügyfélkör extra kockázatot jelent a bankoknak a jövedelemtartó képességüket nézve. A pénzintézet szerint ehhez még hozzáadódik a magyarországi alacsony adófizetési morál is, mely "szintén nem csökkenti a banki kockázatot".

A bankok nagy részénél bármilyen vállalkozás tagja vehet fel lakáshitelt. Az Inter-Európa Banknál például a vállalkozói formától függetlenül kaphatnak hitelt a vállalkozók, ha megfelelnek az egyéb követelményeknek. Az FHB-nál, a Raiffeisennél, a K&H banknál és az OTP Banknál hasonló a helyzet. Az Erste Banknál az őstermelők kivételével minden vállalkozó vehet fel hitelt magánszemélyként.

Telefon és bankszámla

Mindenhol követelmény, hogy a vállalkozás legalább egy éve működjön, legyen legalább egy lezárt pénzügyi éve, ne legyen adótartozása. Ez utóbbi igazolását az APEH-től kell kérni - 2000 forintért. Arra is vigyázni kell, hogy az igazolások nagy része nem lehet egy hónapnál régebbi, így érdemes egyszerre beszerezni azokat. A vállalkozás ellen természetesen nem folyhat felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás. Az igényléshez kell a vállalkozással kapcsolatos összes dokumentum: alapító okirat, aláírási címpéldány. Néhány bank - IEB, MKB - mérleget, eredménykimutatást, főkönyvi kivonatot, referenciákat is kér.

Egyes bankok azonban még ezen kívül is megkövetelnek néhány dolgot. Az Erste Bank például azt is kiköti, hogy a vállalkozás - a bank számításai szerint - nem lehet veszteséges. A Raiffeisen Bank akkor ad hitelt, ha az ügyfélnek lakóhelyén van vezetékes telefon, vagy előfizetéses, illetve saját névre szóló mobiltelefon. Ha a cég székhelye megegyezik a cég tulajdonosainak lakhelyével, akkor a cég nevén lévő vezetékes telefon is elég. A Raiffeisen Bank és az Erste Bank még azt is kiköti, hogy az igénylő rendelkezzen legalább kéthavi aktív, lakossági forint bankszámla-múlttal.

Telefont a K&H Bank is kér, legalább az egyik adóstársnak (vagy hozzátartozójának) rendelkeznie kell vezetékes telefonnal. Ezen kívül vezetékes munkáltatói telefon megléte is követelmény.

Mekkora a jövedelem?

A megkérdezett bankok nagy részében (kivétel az Inter-Európa Bank) nem feltétel, hogy a vállalkozás valamennyi tagja érintett legyen a hitelügyletben. A pénzintézetek szerint például egy bt. kültagja vehet úgy fel lakáshitelt, hogy a beltag nem válik adóstárssá. Ennek oka, hogy a tagok magánszemélyként vesznek fel hitelt. Kérdés ezek után, hogyan számolják ki az igénylőnek mekkora a jövedelme, hiszen például evás bt.-nél az adók megfizetése után a tagok kivehetik a pénzt a cég számlájáról.

A bankoknál nagyon különböző módon számolják ki a vállalkozás bruttó jövedelméből, mekkora a hitelfelvételhez szükséges jövedelem. Az evás vállalkozásoknál könnyebb számolni, hiszen a legtöbb banknak elég, ha igazolják a bevételt és a befizetett adót - ezek különbségét pedig általában elismerik jövedelemként. Nem evás vállalkozóknál azonban az előző évi személyi jövedelemadó bevallás alapján igazolt jövedelmet nézik. Sok kényszervállalkozó azonban csak minimálbért fizet magának, így nem kaphat több millió forintos hitelt.