Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Olcsóbb hitellel csábítanak a bankok

2005.02.22. 12:00
Bár már február elsején életbe lépett a Fészekrakó program, a bankok egy része csak mostanra készült el az új hitelkonstrukciókkal, és a napokban kezd el hiteleket befogadni. Az óriási érdeklődés miatt valamennyi pénzintézet kedvezményekkel csábítaná magához az ügyfeleket.
Jelentős az érdeklődés a Fészekrakó programmal kapcsolatban, a bankokat szinte megrohanták az érdeklődők. A rendelet szerint az állami garanciás hiteleknél a teljes hitelre számított költségek alacsonyabbak kell legyenek a kezességvállalás nélkül nyújtott hiteleknél, így a pénzintézeteknek új kondíciókat kell kidolgozni.

Óriási érdeklődés

Mennyiért vehetünk lakást?
Hely új lakás használt lakás
Budapesten, megyei jogú városokban 15 millióig 12 millióig
Vidéken 12 millióig 8 millióig

Elsőként a K&H Bank lépett, ők már öt nappal a rendelet hatályba lépése előtt megkezdték az állami garanciás hiteligénylések befogadását. A pénzintézetnél jelentősen megnövekedett az érdeklődés a lakáshitelek iránt. Bár a K&H Bank még nem folyósít közalkalmazottaknak szóló kedvezményes hiteleket, ebből a kedvezményezetti körből is nagy az érdeklődés.

Magyarország legnagyobb bankjánál, az OTP Banknál eddig több ezren érdeklődtek a programról. A két célcsoportból, a fiatal családok és közalkalmazottak közül 40-60 százalékos az érdeklődés az utóbbiak javára. A bankba egyre nagyobb számban érkeznek hiteligények.

Az Erste Bankot is sokan keresik, a pénzintézet fiókjaiban naponta ötven érdeklődő kér tanácsot, felvilágosítást - nyilatkozta lapunknak Tátrai Bernadett üzletágvezető. A telefonos ügyfélszolgálatnál is napi több száz telefonhívás érkezik, ez négyszer annyi, mint a Fészekrakó program bevezetése előtt.

A késők

A bankok nagy része azonban nem tudott elindulni az új konstrukcióval, de itt is nagy az érdeklődés az állami garanciás hitelek iránt. A Budapest Banknál csak február 14-én kezdték el értékesíteni a hiteleket, ezért konkrét tapasztalatokról még nem tudtak beszámolni. A HVB Banknál csak február 21-től elérhetőek a Fészekrakóval kapcsolatos hitelek.

A CIB Banknál arról tájékoztatták az Indexet, hogy csak március elsejétől kezdik el a hitelkérelmek befogadását. Az Inter-Európa Bank, az MKB és az Első Lakáshitel Bank sem fogad még be hitelkérelmeket a Fészekrakó program keretében. Az IEB csak március elsejétől lép piacra új konstrukcióival, az ELLA Banknál is csak az előkészületeknél tartanak. Az MKB-nál egy-két héten belül elindulnak az új hitelekkel.

Első tapasztalatok

A lakásépítési kedvezmény (szocpol)
Gyerekek száma Eddig Február elsejétől
Egy gyerek 800 ezer 900 ezer
Két gyerek 2 millió 2,4 millió
Három gyerek 3,2 millió 3,8 millió
Négy gyerek 4 millió 4,6 millió
További gyerekek 200 ezer 200 ezer

A K&H Banknál új és használt lakásokra felvehető hitelekre is van érdeklődés. Mivel az új lakásokból kevesebb van, ezért a használt lakások megvételéhez szükséges hiteleket többen keresik. A banknál már kötöttek állami garanciás hitelre szerződést - tudtuk meg a banknál. Az OTP-nél közel hasonló az érdeklődés az új és használt lakásokra felvehető hitelek után.

Az Erste Banknál már az első tapasztalatokról is be tudtak számolni. A kérelmek hetven százaléka svájci frank alapú hitelre irányul, és általában 35 éves futamidőt választanak a kérelmezők. Az ügyfelek átlagosan hétmillió forint hitelt vesznek fel.

Kedvezmények

Mivel a verseny igen nagy, a bankok jelentős kedvezményekkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket. A K&H Banknál a mindenkori szerződéskötési díj felét engedik el a Fészekrakó hiteleknél.

Az OTP Bank a március 31-éig beérkezett hitelkérelmeknél elengedi a 30 ezer forintos értékbecslési díjat, a hitelkeret-beállítás jutalék díját pedig 1 százalékra csökkenti. A HVB Banknál elengedik az egyszeri kezelési költséget, az 1,5 százalékos folyósítási jutalékot pedig 0,5 százalékra mérséklik.

A Budapest Banknál a hitelbírálati díj felét engedik el. A CIB Banknál pedig 0,5 százalékos kamatkedvezményt adnak a futamidő első évében a program keretében. Ezen kívül, ha június 30-ig igénylik a hitelt elengedhetik az első éves kezelési költséget. Ennek feltétele, hogy az adós banknál vezetett lakossági számlájára legalább havi ötvenezer forintnyi fizetés érkezik, illetve legalább két közüzemi megbízás teljesül.