Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Veszélyben a magyar eurócsatlakozás?

2004.12.22. 13:32
Eredménytelennek bizonyultak az Európai Bizottság értékelése szerint a túlzottan magas magyar költségvetési hiány csökkentése érdekében meghozott intézkedések - foglalt állást szerdai ülésén a testület. Az unió várakozása szerint az idén 0,9 százalékkal lesz a tervezettnél magasabb a hiány, jövőre pedig több mint egy százalékkal, így az euró bevezetéséhez szükséges, 2008-ra tervezett 3 százalék alatti hiány eléréséhez további lépéseket várnak. Szankciókra Magyarországnak nem kell számítania, mivel nem tagja az euróövezetnek. A Pénzügyminisztérium szerint a főbb gazdaságpolitikai célokat sikerült teljesíteni, és továbbra az euró legkésőbb 2010-ben történő bevezetésével számolnak.
Magyarország nem tett eleget az Európai Tanács júliusban elfogadott ajánlásának - állapította meg szerdai ülésén az Európai Bizottság, a testület értékelése szerint a 2005-ös költségvetésben foglalt intézkedések sem biztosítják megfelelő módon az államháztartás hiányának a konvergencia programban rögzített ütemű csökkentését. A testület közleményében emlékeztet: a Tanács július 5-én, arra a tényre alapozva, hogy Magyarországon az államháztartási hiány eléri a 6%-ot, úgy határozott, hogy Magyarországon túlzott hiány áll fenn, és ajánlást bocsátott ki a túlzotthiány-helyzet megszüntetése céljából.

A Tanács Magyarország számára kibocsátott ajánlása szerint a túlzott hiányt többéves keretben kell korrigálni - legkésőbb 2008-ra - összhangban Magyarország 2004. májusi konvergencia programjával. A Stabilitási és Növekedési Paktummal összhangban a Tanács egy négyhónapos határidőt határozott meg - 2004. november 5-ig - a 2005-ös hiánycél elérése érdekében tervezett hatékony intézkedések meghozatalára. Emellett a magyar hatóságoknak azt ajánlották, hogy szükség esetén álljanak készen újabb intézkedések bevezetésére a 2004-es, a GDP 4,6%-át kitevő hiánycél elérése érdekében.

A 2005-ös költségvetés sem jó

A Bizottság értékelése szerint bizonyos mértékű korrekció megvalósult ugyan, de ezek - a GDP 0,2%-át kitevő korrekciós csomag és intézkedések a további túlköltekezés elkerülésére - nem alkalmasak a 2004-es cél elérésére, amelyet a Bizottság őszi előrejelzése szerint 0,9 százalékponttal lépnek túl. Eközben a magyar kormány felfelé, a GDP 4,7%-ára módosította a májusi konvergencia programban és a Tanács korábbi ajánlásban is szereplő 4,1%-os célt.

A Bizottság értékelése szerint a 2005-ös költségvetés sem biztosítja megfelelően a hiány csökkentését. A testület elismeri, hogy a magyar büdzsé újonnan bevezetett, kiadáskorlátozási szabályokat foglal magában, de ezek álláspontja szerint elégtelennek bizonyulhatnak. Ugyanakkor a bizottság szerint kockázatokat rejt magában a költségvetés bevételi oldala, mely elmaradhat a tervezettől. Erre tekintettel a Bizottság őszi előrejelzése 2005-re a GDP 5,2%-át kitevő hiányt vetített elő, amely pedig több mint egyszázalékos elcsúszást jelent az eredeti célhoz viszonyítva.

Nincs büntetés

Magyarországnak szankciókra nem kell számítani a magas államháztartási hiány miatt, mivel az ország nem tagja monetáris uniónak. Ugyanakkor a Bizottság azt javasolja, a Tanács formálisan is mondja ki, Magyarország nem teljesítette az ajánlásban foglaltakat.

A PM szerint a további szigorítás a gazdasági növekedést veszélyeztette volna

A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az uniós bírálatra. Eszerint a tárca elemzései azt mutatták, hogy a nyáron készült konvergencia programban megfogalmazott célokat sikerül elérni. Egészségessé vált a gazdaság szerkezete, a gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, lényegesen növekedett a piacok bizalma a kormányzati gazdaságpolitika iránt, és ez tükröződött az állampapírok hozamainak mérséklődésében. Amennyiben a kormány akkor úgy dönt, hogy ragaszkodik az eredeti hiánycél teljesítéséhez és a szeptemberben végrehajtottnál szigorúbb intézkedéseket foganatosít, az már veszélyeztethette volna a gazdasági növekedést. A monetáris feltételek (árfolyam, kamat) igen szigorúak voltak, ilyen körülmények között egy erőteljesebb költségvetési szigorítás ártott volna a gazdaságnak.

A PM továbbra is 2010-es euróbevezetéssel számol

A főbb gazdaságpolitikai célokat sikerült teljesíteni, a gazdaság gyorsan növekszik, szerkezete kedvezően változott, az export és a beruházások váltak a növekedés fő forrásává - állítja a PM. A tárca szerint a programnak megfelelően folytatódik az ország felzárkózása. A kormány azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2008-is teljesíti az euro bevezetésének feltételeit, s így a közös valuta legkésőbb 2010-ben be is vezethető.

A minisztérium kiemeli: a gazdasági növekedés a 2003. évi 3 százalékkal szemben az idén várhatóan eléri a 4 százalékot. Megduplázódik, 7,2 százalékról 14 százalékra nő az export dinamika. Hasonlóan gyors ütemű a beruházások felfutása. A bruttó állóeszköz felhalmozás 2003-ban 3 százalékkal, az idén 10 százalékkal bővült. Az idén az első háromnegyed évben különösen gyorsan, 28,4 százalékkal emelkedtek a feldolgozóipari beruházások. A tárca szerint a gazdaságpolitikai kiigazítás 2003-ban és 2004-ben megtörtént, a magyar gazdaság ismét olyan növekedési pályára került, amely hosszútávon fenntartható. Ezt a pályát írja le a konvergencia program december elején elkészült aktualizált változata, amit az Európai Bizottság most nyilvánosságot látott értékelése még nem tudott figyelembe venni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.