Judit
-2 °C
8 °C

Nem nyugszik a forint árfolyama

2004.01.14. 11:26
Továbbra sem nyugszik a forint árfolyama, pedig az elemzők korábban ezt várták a kijelölt pénzügyminiszter bemutatkozásától. A kereskedés idegesen indult a bankközi devizapiacon, a tőzsdén sem egyértelmű a tendencia.
Nem nyugodott meg a forint árfolyama Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter keddi bemutatkozása után, pedig az elemzők erre számítottak. A forint továbbra is ugrál, a kereskedők minden hírre idegesen reagálnak.

Gyengülés után erősödés

Ezt mutatja, hogy a kedd délutáni nyilatkozat előtt közvetlenül kissé erősödni kezdett a forint. A kijelölt pénzügyminiszter beszéde alatt ez a hatás megfordult, esni kezdett a nemzeti valuta, majd a nyilatkozat után fél órával ismét erősödésnek indult a forint árfolyama.

Draskovics Tibor reggeli nyilatkozata azonban nem kedvezett a forint árfolyamának. A leendő pénzügyminiszter a Napkeltében azt mondta, hogy a jövőben nem határoznak meg kívánatos árfolyamszintet vagy árfolyamsávot, szakítanak ezzel a gyakorlattal. Szerinte a jegybank által kívánatosnak tartott 250-260 forintos euró árfolyamcél nem volt reális.

Kedvező fizetési mérleg

A forint gyengülését csak a kedvező folyó fizetési mérleg-adatok állították meg. A kedd esti, 266,30 forintos szint után szerda reggelre 268,80-ra emelkedett az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, majd 266,60 körüli szintre tért vissza.

A kereskedők szerint egyelőre nem dőlt el, merre mozdul a forint az elkövetkezendő napokban. A piac bizonytalanságát jelzi, hogy gyengülés és erősödés is elképzelhető.

Kommunikációs zavar

Az utóbbi egy hétben jelentősen mozgott a nemzeti valuta jegyzése. A múlt hét elején még a forint erősödéséről számolt be az Index. Az euró akkor 262 forinton zárt, de hétfőn 258 forintért is jegyezték az uniós valutát. A hét végére azonban gyengülésnek indult a nemzeti valuta, amit sokan a rossz kormányzati kommunikációnak tudnak be.

A pénzügyminiszter leváltása enyhén gyengítette a forintot. A piac bizalmatlanul fogadta, hogy a jogász végzettségű Draskovics áll majd a pénzügyi tárca élén. Az is gyengíthette a forintot, hogy az utóbbi napokban több ellentétes tartalmú nyilatkozat került nyilvánosságra az euró bevezetésének időpontjáról.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!