Alfréd
-2 °C
2 °C

'Nagyon komolyan emelkedett az életszínvonal'

2004.01.14. 07:52
Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelölt nem haragszik Járai Zsigmond jegybankelnökre, akinek kérésére kellett 1998-ban távoznia a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkári székéből. A február 16-án hivatalba lép miniszter a szerdai Napkeltében nem árulta el, hogy honnan vonják el a százhúsz milliárd forintot.
"Magyarország pénzügyminisztere február 16-ig László Csaba, de az átmenetben fel kell készülnöm a feladatomra" - válaszolt Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter a szerdai Napkelte adásában az ellenzék azon vádjára, hogy milyen felhatalmazással kezdi meg a tájékozódást a 120 milliárdos elvonásról és a 2008-as euróövezethez való csatlakozásról László menesztése előtt.

Hagyomány szerint

"Tizenhat évet töltöttem a Pénzügyminisztériumban, de nemcsak a József nádor térről láttam a világot, dolgoztam bankvezetőként, adótanácsadóként is" - válaszolt Draskovics azokra az ellenzéki felvetésekre, mely szerint a hagyomány szerint közgazdász, nem jogász végzettségűek a magyar pénzügyminiszterek.

"Az állam 120 milliárdos takarékossági csomagja egy havi százezres költségvetésű háztartásnál ezer forintnak felel meg" - válaszolt a miniszterjelölt arra a kérdésre, hogy honnan vonják el a megszorító intézkedésre a pénzt, ám konkrétumokról nem beszélt.

Nem haragszik Járaira

A jóléti rendszerváltásról szólva kijelentette, hogy egy kormánynak nem lehet más célja, mint a jólét megteremtése, melyet szerinte a modernizációval lehet megteremteni. "Az elmúlt két évben végbement egy jóléti fordulat, amely példa nélkül áll a magyar gazdaságtörténetben" - mondta Draskovics, aki szerint a Medgyessy-kormány hatalomra kerülése óta "nagyon komolyan" emelkedett az életszínvonal, miközben dinamikusan javulnak a gazdaság mutatói.

"Az elmúlt napokban többször beszéltem a jegybank elnökével, akinek jó szándékában nincs okom kételkedni" - mondta Draskovics, akint emlékeztettek arra, hogy 1998-ban Járai Zsigmond pénzügyminiszter-jelölt személyes kérésére kellett távoznia a Medgyessy Péter vezette Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkári székéből. "Nincs okom haragudni Járai Zsigmondra" - nyilatkozta Draskovics.