Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Kódexet készítenek az ingatlanosok

2005.06.13. 08:11
Az ingatlanszakma presztízsének növelése, a szakmai színvonal javítása és a kapcsolódó tevékenységekre vonatkozó jogi szabályozás korszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) és az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH).
A nyugat-európai, illetve egyesült államokbeli gyakorlattal szemben a magyar ingatlanpiaci tranzakciók mintegy négyötöde még mindig szakemberek közreműködése nélkül zajlik. Az érdekképviseletek és az államigazgatás most összefogott az ingatlanszakmával kapcsolatos teendők koordinálása érdekében, írta a Napi Gazdaság.

Mehrli Péter, a MAISZ elnöke és Borsi László, az OLÉH elnöke írta alá a két szervezet közötti együttműködési megállapodást. Az összefogás célja az ingatlanszakma presztízsének növelése, a szakmai színvonal javítása, a vonatkozó jogi szabályok korszerűsítése, hangsúlyozta Mehrli Péter.

A közös munka során feltárják az ingatlanszakmát érintő problémákat, s javaslatokat dolgoznak ki ezek megoldására. Az együttműködés fontos területe a vonatkozó állami elvárások kódexének megalkotása. A kódex - a várakozások szerint - etikai, szabályozási és piacszervezési szerepet fog betölteni.

Tartalmazza majd az ingatlanpiaci szereplők, a piac szegmensei és az ingatlanvagyon teljes leírását. A MAISZ és az OLÉH ugyancsak közös javaslatot készít az egyes ingatlanszakmai szolgáltatások gyakorlásának jogszabályban rögzített feltételeire. Elsősorban a személyi és tárgyi követelményekre, valamint a szakmai regisztráció és az engedélyezés rendszerére vonatkozó ajánlások tartoznak ide, írta a Napi Gazdaság.

Ezzel párhuzamosan távlati fejlesztési tervet dolgoznak ki a MAISZ európai felső szintű ingatlanszakmai minősítése (EUFIM) rendszerének korszerűsítésére. A nemzeti akkreditáló testület egyébként akkreditálta az EUFIM személytanúsító rendszert, amely így az első ilyen az ingatlanszakmában.

Ugyancsak bejelentették, hogy hagyományteremtő jelleggel idén szeptemberben első alkalommal megrendezik az ingatlanosok napját a margitszigeti nagyréten. A rendezvény fővédnöke az OLÉH, rendezői pedig különböző egyéb, az ingatlaniparággal foglalkozó szakmai szervezetek lesznek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.