Gerzson
-3 °C
2 °C

Ebayen a pápa egykori lakóháza

2005.06.01. 14:49
A pápa saját tulajdonú személyautójának néhány hete zárult árverése után az egyházfő korábbi lakhelyéből akar egy ingatlankereskedő nagy pénzt szakítani. Egyelőre csak a bonni régió 1962-es telefonkönyve bizonyítja, hogy Ratzinger valóban a Wurzerstrasse 11.-ben lakott.
Az Ebay oldalain néhány hete gazdát cserélt korosodó Golf IV 2.0 közel 50 millió forintot hozott a tulajdonosának. A jármű egyetlen különlegessége az volt, hogy első bejegyzett tulajdonosa a regnáló katolikus egyházfő.

Most egy lakóház tulajdonosa érzi úgy, hogy nyakába hullott a szerencse, mivel az épületben élt több mint 40 évvel ezelőtt Joseph Razinger. A jelenlegi tulajdonos megbízásából Christopher Blatzheim ingatlankereskedő az Ebayen 930 000 eurós (236 millió forintos) kikiáltási áron hirdette meg a többlakásos házat.

Nyugodt külváros

#alt#
Árulkodik a megsárgult telefonkönyv

A kereken 750 négyzetméteres ingatlan Bad Godesbergben, Bonn külvárosában áll. A leírás szerint Ratzinger 1959. és 1963. között lakott itt, emlékeztet az APA hírügynökség.

A kikiáltási árat a piaci érték alapján határozták meg, mondta a tulajdonos szóvivője. Eladóként természetesen azon vannak, hogy a lehető legmagasabb árat érjék el.

Nem lehet ráígérni

A csaknem 190 ezer eurós áron leütött pápai Golffal ellentétben a házat nem a legtöbbet ígérő veheti majd meg. A német jog szerint ingatlanokat nem lehet az interneten elárverezni, közölte a szóvivő. Az online ajánlat sokkal inkább hasonlít apróhirdetésre. A házat már egy hete kínálják az interneten.

Az érdeklődők rohamát látva Blatzheim döntött úgy, hogy a 930 ezer eurós inulóárat "lövi be", néhányan ugyanis azt gondolták, hogy a ház nyomban 5 millió euróba kerül, csak mert Ratzinger úr itt lakott, jelentette ki a szóvivő.

Benne a telefonkönyvben

#alt#
Tájkép Bogárral

Annak bizonyítékát, hogy Joseph Ratzinger valóban a Wurzerstrasse 11.-ben lakott, a tulajdonos az ingatlan tulajdoni lapjával akarja igazolni. Az interneten viszont jelenleg csak a korabeli bonni telefonkönyv beszkennelt oldala látható. Annyi bizonyos, hogy Joseph Ratzinger a 60-as évek elején professzorként oktatott teológiát a bonni katolikus teológiai főiskolán.

Lapunk felhívta azt a számot, amit a korabeli telefonkönyvben adtak meg. Az eltelt 40 évben a környék előhívó számot kapott, a korabeli telefonszám pedig az utca 28-as számú házában cseng ki. A telefont felvevő hölgy nyomban tudta, miről van szó, és sajnálta, hogy nem tud segíteni, mert a kérdéses Ratzinger-ház kicsit arrébb fekszik.

A házat hirdető oldalt szerda koradélutánig 299 ezer érdeklődő nézte meg. Várhatóan a számláló még sokat pörög, mivel az ajánlat június 20-án záródik, és nincs kizárva a határidő meghosszabbítása sem.