Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ratzinger döntött egy magyar pap eretnekségi perében

2005.04.21. 09:17
A rendszerváltás előtt a magyar katolikus egyház és Paskai László bíboros is azt szorgalmazta a Vatikánnál, hogy miután saját hatáskörben megvonták a nyilvános misézés, a szentségek valamint a szentelmények kiszolgáltatásának jogát, a szentszék is ítélje el Bulányi Györgyöt. Bulányi atya bűne az volt, hogy amikor Magyarországon tilos volt, ő kisközösségeket szervezettt, és lelki menedéket nyújtott a katonai szolgálatot megtagadó fiataloknak. Ügyében Joseph Ratzinger járt el.

Bulányi atya néhány évvel a rendszerváltás előtt parázs levelezést folytatott a már akkor is a Vatikán egyik legbefolyásosabb ideológusának számító Ratzinger bíborossal, írta a Hajdú-Bihari Napló. Bulányi Györgyöt a magyar katolikus egyház jelentette fel a Vatikánnál, mert amikor Magyarországon tilos volt, ő vallási kisközösségeket szervezett, majd ami "még nagyobb bűnnek számított" lelki menedéket szolgáltatott a katonai szolgálatott megtagadó behívottaknak, olvasható a Magyar Hírlapban.

Bulányi vélt vagy valós hibáikért nem csak a kommunizmusban „elelvtársiasodott” magyar papokat támadta, hanem „dogmatikai tévedései”, „megosztó hitelvei” miatt a Vatikánt is. A II. világháború végén a fiatal Bulányi páter Debrecenben volt katolikus hitoktató. Ott alapította meg első biblikus csoportjait, amelyekből később kifejlődött a katolikus-ökumenikus Bokor-mozgalom.

Hitelvei miatt Bulányi 1952-től 1960-ig börtönben volt, később a fővárosban bútorszállító munkásként dolgozhatott. A magyar püspökök Bulányi Györgyöt eretneknek bélyegezték, és a nyolcvanas években a kommunista uralom utasítására védelmükbe vették a katonai szolgálat kötelezettségét. Bulányi viszont ragaszkodott annak megtagadásához.

Az egyház Bulányit a papi tevékenységtől is eltiltotta, majd kifogásolt nézeteit felterjesztette a Vatikánba. Joseph Ratzinger prefektus levélben kérdőre vonta Bulányit. A teológus 50 oldalas - a "Nagypénteki levél" néven elhiresült iratban válaszolt. A Ratzingerrel folytatott gyakran indulatos levélváltás után, kompromisszum születetett, Bulányinak alá kellett írnia egy 12 pontos listát, amelyet ő kiegészített egy 13-kal, amelyben kijelenti, hogy az ember csak lelkiismeretének tartozik engedelmességgel. Magyarország püspökei végül visszavonták a Bulányi ellen kiadott rendszabályaikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?