Natália
-3 °C
8 °C

Kézzel számolják a bankok a kamatadót

2006.08.11. 07:53
Több olyan bank is akad, amely egyszerűen nem tud elkészülni azokkal a fejlesztésekkel, amelyek a kamatadó miatt szükségesek. Azt egy pénzintézet sem hozta nyilvánosságra, mennyit költ a rendszerek megújítására.

A törvényi előírásoknak megfelelően a számlavezető rendszerekben biztosítva lesz a kamatadó felszámítása 2006. szeptember 1-jétől – mondták el a Napi Gazdaságnak az OTP Banknál, ahol azonban azt sem titkolták: maradnak azért hiányosságok. A számítástechnikai rendszerek ugyanis – a felkészülési idő rövidsége miatt – több esetben képtelenek lesznek elvégezni a feladatokat, ilyenkor pedig az ügyintézők manuális beavatkozására, tevékenységére lesz szükség (magyarul: a tisztviselők kézzel számolgatnak majd).

A Budapest Bank (BB) szakemberei a törvény elfogadása óta megfeszített erővel, minden más fejlesztést háttérbe szorítva dolgoznak a rendszer átalakításán – tájékoztattak a hitelintézetben. A prioritásként kezelt projektre átcsoportosított rendkívüli erőforrásoknak köszönhetően a BB a tervezett menetrend szerint a határidőre képes lesz – a törvény által megkövetelt időben és módon – a 20 százalékos kamatadóval kapcsolatos banki kötelezettségei teljesítésére. A felkészülést illetően azonban még mindig akadnak nyitott kérdések. Eddig ugyanis sem a szaktárca, sem pedig az adóhivatal nem fogalmazta meg pontosan, hogy milyen formában kell benyújtani a bevallást.

Nem nyugodtak

A CIB szakemberei azt közölték, hogy sok kérdés merült fel a téma kapcsán, de ezekre már – a várakozásokkal nem ellentétes – választ adott a Pénzügyminisztérium egy szakmai találkozó keretében. Itt sem nyugodtak azonban, hiszen – mint hangsúlyozták – a nehézségeket előre nem lehet megjósolni, kérdéseket vethet fel például a devizakülföldi ügyfelek kezelése.

A számítástechnikai fejlesztés rendkívül bonyolult, mert termékcsoportonként, konstrukciónként, valamint időponttól függően különböző módon kell a megfelelő adót számolni. A legösszetettebb feladat az értékpapír-műveletek adójának meghatározása, tekintettel a devizabelföldi, devizakülföld ügyfelekre, illetve az egyéni vállalkozókra vonatkozó eltérő szabályozásra. Várhatóan nem lesz azonban csúszás a K&H Bankban, ahol azt állították, hogy a szükséges időben elkészülnek a fejlesztések.

Kissé értetlenül

A szakemberek egy része egyébként kissé értetlenül áll a jelenlegi fejlemények előtt. Hiszen – mint mondták – a kamat- és árfolyamnyereség-adó eddig is létezett (csak a kulcs volt nulla), így a körültekintő pénzügyi intézményeknek már eleve olyan rendszereket kellett volna kiépíteniük, amelyek a megjelenő terhet tudják kezelni. Azzal pedig, hogy a jogszabály az első kifizetéseknél (persze nem véletlenül, hanem a visszamenőleges hatályba léptetés elkerülése miatt) lehetővé teszi a nulla kulcs alkalmazását, további haladékot biztosít a hitelintézeteknek a felkészülésre.

A kamatadóval kapcsolatos fejlesztési költségek nagyságát néhány pénzintézet banktitokként kezeli, a legtöbb helyen azonban még felmérni sem tudták, ez mennyit tehet majd ki. A CIB Banknál a szükséges teendők már több 10 millió forintos költséget generáltak, de ebben csak az igénybe vett külső cégeknek kifizetett összegek szerepelnek, még nem összegezték a belső munkaerővel, fejlesztéssel kapcsolatos és az egyéb kiadásokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.