Valér
2 °C
8 °C

Trükközzön a kamatadóval banki segítséggel!

2006.08.01. 10:33
A július elején elfogadott adótörvények értelmében kamatadót kell fizetni a szeptember 1-jétől elhelyezett megtakarítások után. A pénzintézeti ötletbörze időben elkezdődött, a bankok leginkább a hosszú távú megtakarítási lehetőségeket ajánlják az ügyfelek figyelmébe.

A hosszú távra szóló megtakarítások ajánlhatók annak, aki a lehető legtovább akarja megúszni, hogy betétei, megtakarításai hozama után ne kelljen kamatadót fizetnie. A törvény értelmében ugyanis nem adókötelesek a hatályba lépése előtt vásárolt, kamat jellegű jövedelmet biztosító befektetésekből származó jövedelmek.

A titok: nyílt végű befektetési alap

Nem csoda, hogy a bankok egymás után indítják újabb és újabb hosszabb távra szóló lekötési és egyéb betételhelyezési akcióikat. Több pénzintézet új konstrukciókat is kidolgozott, hogy segítse ügyfelei adóelkerülő törekvéseit.

A csodafegyvert a nyílt végű befektetési alapok befektetési jegyei jelenthetik. A befektetési alapokból származó hozambevétel ugyan kamat jellegű jövedelemnek számít, ám az adóváltozások előtt vásárolt nyílt végű befektetési jegyek hozama gyakorlatilag adómentes. Az első hozamrealizálás ugyanis egyben az utolsó is, a hozamot a nyílt alapok egyben, a visszaváltáskor fizetik meg az ügyfeleknek.

A kifejezetten hosszú távon gondolkodók a nyugdíj-előtakarékossági betétek adómentességét használhatják ki. A bankok emellett a hagyományos betétes megtakarításokban gondolkodók kegyeit is keresik. Több pénzintézet 12 hónapos lejáratra hirdetett akciós kamatozású megtakarításokat, de 3-5-10 évre szóló pénzelhelyezési lehetőséget is kínálnak.

Betét és jelzáloglevél

Egytől tíz évig terjedő időszakra szólnak az OTP-csoport ajánlatai - tájékoztatták a magyar nagybank illetékesei az Indexet. Az egy évre lekötött, legalább 100 ezer forintos betétekre kedvezményes, fix kamatot kínálnak. A kamat mértéke 1 millió forintos betét alatt 5,75 százalék, 2,5 millióig hat, 5 millióig 6,25, míg 5 milliótól 7 százalékos kamatot adnak.

Emellett a bankcsoporthoz tartozó OTP Jelzálogbank 2, 3, 5 és 10 évre szóló, fix kamatozású jelzáloglevelet bocsát ki július 24. óta. A jegyzési időszak augusztus 31-ig tart, a kétéves futamidejű jelzáloglevél kamata 14, a háromévesé 22,5, az ötévesé 40, míg a tízévesé 100 százalék - közölte a bank. Egymillió forintnyi jelzáloglevél így - futamidőtől függően - 140 ezertől 1 millió forintig hozhat, az elérhető legmagasabb hozam 6,76 és 7,17 százalék között változik.

Fix betétek

Az Erste Bank kétféle hagyományos, lekötött betéti terméket vezet be, 6, illetve 12 hónapos futamidővel, fix kamatozással. A minimum leköthető összeg 100 ezer forint lesz, és a kamat függ az elhelyezett összeg nagyságától. Kamatjóváírás mindkét betétnél a futamidő végén történik, de típusonként és futamidőnként eltérő mértékű lesz. A visszaváltás feltételei betétenként eltérőek lesznek, de az egyik betétből szinte minden esetben kamatveszteség nélkül szállhat ki az ügyfél.

A befektetési oldalon az Erste komplett befektetési csomagot állított össze, amely új befektetési alapokból, kedvezményes befektetési hitelkonstrukcióból és egy hosszú távon előnyös nyilvántartási módszerből áll. A bank augusztus 7-től három új Erste portfolióalapot is kínál ügyfeleinek: az Erste Konzervatív Alapot, az Erste Kiegyensúlyozott Alapot és az Erste Dinamikus Alapot. Ezek az egyéni igényekhez alkalmazkodó összetételük mellett hosszú távon mentességet biztosítanak a kamatadó fizetése alól, ráadásul 2006. augusztus 31-ig díjmentesen vásárolhatók. Mindhárom alap megvásárlásával az ügyfél szakértő befektetéskezelési szolgáltatást kap, amelynek segítségével befektetéseit nem kell időről időre a piaci változásokhoz igazodva átrendeznie, így - 2006. augusztus 31-ig történő megvásárlásuk esetén - hosszú távon megőrizheti a kamatadómentességet.

A pénzintézet augusztus folyamán kedvezményes befektetési hitelt is kínál befektetési jegy vásárlásra, így az ügyfél akkor is részesülhet az adómentességből, ha csak 2006. szeptember 1. után lesz befektethető pénze, emellett a választható készletpárosítási eljárások lehetőséget nyújtanak ahhoz is, hogy az ügyfél hosszú távon is megőrizze adómentességét, még aktív számlaforgalom esetén is.

Nyílt végű és hároméves alapok

A Kereskedelmi és Hitelbank szintén július 24-én indította útjára két új nyílt végű befektetési alapját, amelyek segítségével szintén kijátszható a kamatadó. A K&H fix plusz 14. és K&H dollár fix plusz 2. alap is augusztus 22-ig jegyezhető, emellett a bank az augusztus 31-ig megkötött K&H hozambiztos életbiztosítást ajánlja az ügyfelek figyelmébe. A bankcsoport befektetéstervezési szolgáltatása díjmentesen nyújt személyre szabott tanácsadást személyesen, telefonon vagy akár elektronikus úton is - közölték.

A Budapest Bank két augusztusi ajánlatáról tájékoztatta az Indexet. Az egyik egy hároméves futamidejű tőkegarantált alap, amely nemcsak akkor fizet hozamot, ha felfelé mennek a piaci indexek, hanem akkor is, ha lefelé. A másik egy betéti ajánlat, amely rugalmasságot és kedvező kamatot ötvöz hosszú távon, és adózás szempontjából is kedvező - válaszolták a BB-nél a kérdésünkre.

A CIB tapasztalatai szerint az ügyfelek most még nem helyeznek el lényegesen kevesebb betétet a kamatadó miatt. A bank tájékoztatása szerint inkább az látszik, hogy igyekeznek rövid lejáratra lekötni, így szeptember 1. előtt még változtathatnak befektetési politikájukon. A banknál számítanak is arra, hogy augusztusban sokan fogják újrakötni megtakarításaikat.

A CIB a kamatadó bevezetésével párhuzamosan számos új terméket vezet be, amelyek közül jó néhány már most is elérhető, ilyen a 18 hónapos CIB Classic Marathon betét 11 százalék fix kamat mellett, a lekötött betétet és befektetési jegyet kombináló Betétmix akció (Aranybetét esetén 11 százalékos éves kamattal), valamint a 2008B és 2009A 2 és 3 éves futamidejű CIB kötvény 7,5-8,0 százalékos fix kamattal.

Raiffeisen: nincs nagy változás

Nem számít az ügyfelek megtakarítási szokásainak jelentős változására a Raiffeisen Bank. A pénzintézet szerint az, hogy mennyi ideig tudja valaki nélkülözni a befektetett pénzét, vagy ismereteinek, felkészültségének megfelelő konstrukciót választ-e, nem függ attól, hogy van-e kamatadó vagy nincs. A Raiffeisen szerint felelőtlen magatartás lenne a kamatadó kapcsán többéves összetett konstrukciókba kergetni az ügyfeleiket, de azt javasolják nekik, hogy növeljék a befektetési jegyeik állományát.

Hároméves kötvény a Citibanknál

A Citibank privátbanki ügyfeleit már tájékoztatta a kamatadó bevezetése miatt várható változásokról, de a bankfiókokban és a telefonos ügyfélszolgálaton minden más betétesük is részletes tájékoztatást kaphat. A bank emellett a szeptember 1-jéig hátralévő, általuk átmenetinek nevezett időszakra kialakított egy 3 éves futamidejű, tőkegarantált kötvényt, amely négy részvénypiaci index, egy ingatlanpiaci, egy államkötvény- és egy nyersanyagindex kosarának hozamát adja 100 százalékos tőkegarancia mellett - mondta Devics Éva termékfejlesztési igazgató.

Emellett szélesítették a betétlehetőségeket is, a 7 százalékos akciós forintkamatot már nemcsak 3, hanem 12 hónapos futamidőre is kínálják. A devizabetétek közül 3 és 12 hónapra is 5,1 százalékos kamatot adnak a dollárra, 3 százalékot az euróra.

Augusztusra jönnek az új MKB-ajánlatok

A MKB pénzügyi tanácsadói az egyedi igények figyelembe vételével ajánlanak befektetési formákat az ügyfeleknek - mondta a bank ügyvezető igazgatója a kamatadóval kapcsolatos változásokról. Ákos Tamás közölte: a pénzintézet jelenleg is dolgozik azon, hogy augusztusban új, adóoptimalizálásra lehetőséget nyújtó akciós ajánlatokkal, többek között egy tőkegarantált alappal és hosszú távú lekötött betéttel jelenjen meg a piacon.