Mária
-6 °C
-2 °C

A kormány lemondott a 2010-es euróról

2005.10.11. 13:53
A 2006-os költségvetés tervezete szertefoszlatja a 2010-es euróbevezetés reményét, emellett az ország adósságának további gyors növekedését vetíti előre - fogalmaztak a Kopint-Datorg Rt. szakértői a társaság legújabb konjunktúrajelentésének bemutatóján. A Kopint szerint jelentősen nőnek az állam működési kiadásai, így jövőre akár 1700 milliárd forint is lehet a deficit. Az euróbevezetés a távoli jövőbe csúszhat, bolgár és horvát euró is hamarabb lehet, mint magyar.
Nagyon szomorú történet - ezekkel a szavakkal kezdte Palócz Éva, a Kopint-Datorg Rt. tudományos vezérigazgató-helyettese a hazai államháztartási folyamatok ismertetését a Kopint idei harmadik konjunktúrajelentésének keddi bemutatóján. Mint fogalmazott, miközben a reálgazdaságban folytatódnak a kedvező trendek, az államháztartási folyamatok "ma már nemcsak aggodalomra adnak okot, hanem kifejezetten veszélyes irányt vettek".

Öt százalék plusz autópálya

A Kopint elemzői kétkedve fogadják a folyamatosan módosuló kormányzati hiánycélokat is. Számításaik szerint az idei államháztartási deficit idén - az autópálya-építések elszámolásával kapcsolatos átszámítások nélkül is - 300 milliárd forinttal lesz magasabb a tervezettnél. Így a pénzügyminiszter korábbi kijelentését - miszerint a hiány 3,6 százalék plusz autópálya lesz, úgy módosították: a hiány 5 százalék plusz autópályára emelkedik az év végére. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjkorrekcióval 6,8 százalék, anélkül 8,1 százalékos hiánnyal zár az államháztartás.

A deficit nemcsak azért sem tartható, mert a kiadások alul-, míg a bevételek felül voltak tervezve. Palócz Éva szerint a büdzsé több tételét is jelentősen elszámolták. Tavaly decembertől idén szeptemberig például ötször módosult a pénzügyminisztérium áfabevételi előrejelzése. A költségvetési törvény még 2048 milliárd forintot irányzott elő, ez márciusban 1987 milliárdra, májusban 1942 milliárdra, júniusban 1896 milliárdra, a múlt hónapban 1758 milliárd forintra csökkent. A lakossági befizetéseknél 40-50 milliárdos bevételi felültervezés volt, míg a kiadási oldalon legalább 150 milliárddal "vékonyabban" fogott a ceruza.

Palócz Éva arra is figyelmeztetett, hogy vagyonértékesítés címszó alatt idénre 223 milliárd forintos bevétel szerepelt. Az eddigi ismeretek szerint ezen a soron 210 milliárd forint teljesült, csakhogy ebből mintegy 180 milliárdot tesz ki az Eurostat által kifogásolt rész (autópálya-átadások után járó bevétel, mely nem számolható el hiánycsökkentő tételként). A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy még ha minden egyéb tételnél teljesült is volna az előirányzat, ez a tétel még akkor is "kisiklatta" volna az idei költségvetést.

Jövőre 1700 milliárdos mínusz?

A jövő évi költségvetés tervezetét is erőteljes kritikával illették a Kopint szakértői. A kormány soha ilyen magas hiánytervvel nem készített törvényjavaslatot, ami a szakértők szerint azt vetíti előre, hogy a tényleges deficit is rekordösszegű lesz. Bár nincsenek benne olyan feltűnő alul- és felültervezések, mint az ideiben, a törvényjavaslat alapján a Kopint arra számít, hogy a kormány által tervezett 1530 milliárd helyett 1700 milliárd forint lesz a jövő évi hiány.


Forrás: Kopint-Datorg Rt.

A költségvetés így egyértelműen választási jellegű, osztogató büdzsé lesz - erősítette meg Palócz az Indexnek korábban elmondott álláspontját. A 450 milliárdos érdemi kiadásnövekményből 150 milliárd forint jut a szociális kiadásokra, ami összegében ugyan sok, mégsem mondható valódi trendváltásnak: a Kopint számításai szerint az összes szociális kiadás részaránya a teljes költségvetésen belül 12-ről 13 százalékra emelkedik.

Nem spórol viszont magán az állam: a konjunktúrajelentés adatai megegyeznek az Index korábbi számításaival, azzal, hogy a kormányzati politikusok által nyakra-főre hangoztatottakkal szemben nem csökkennek jövőre a költségvetési szervek, vagyis az állam működési kiadásai. A Kopint úgy számol, hogy folyó áron 21 milliárd forinttal többet, 1831 milliárdot költene a kormányzat a saját apparátusának a működtetésére. A bürokrácia azonban ennél is többet költhet várhatóan mintegy 60 miliárd forinttal - ennyit jelent ugyanis számukra az áfacsökkentés. Így már az inflációs hatásokkal számolva, tehát reálértéken sem mérséklődnek az állami bürokrácia költségei.

Euró - már a horvátok is jobbak

Mindezek fényében a Kopint szerint a jövő évi költségvetés látványosan szakít az államháztartás konszolidálására vonatkozó törekvéssel. Így a büdzsé tervezete jelenlegi formájában nemcsak az euró 2010-es bevezetésének a reményét foszlatja szét, hanem az ország adósságának gyors növekedését vetíti elő. A kutatók szerint a kormány jobban tenné, ha már most kiállna, és közölné: nem tartható a 2010-es dátum; "nem kell ezzel decemberig várni" - fogalmazott Palócz Éva. A szakértők szerint ma már nemcsak Bulgária, hanem Horvátország is közelebb áll az euró bevezetéséhez, mint hazánk.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!