Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Keresik a magyarokat külföldön

2006.08.29. 08:29
Mehetnénk külföldre, de nem megyünk. Nemcsak a régi, hanem az új EU-tagállamok is várják a munkaerőt, hazánkban azonban nemigen tölti ki az engedélyezett kvótát sem. Pedig nemcsak fizikai, hanem értelmiségi munkakörökbe is várják a magyarokat.

Ausztriába felszolgálókat, Németországba lakatosokat és kőfaragókat keresnek, egy bajorországi olajhidraulikai üzem szintén Magyarországról vinne tíz munkatársat – értesült a Világgazdaság. Ezen álláslehetőségek mellett októberben kétnapos toborzást tart Budapesten a bonni munkaügyi központ, akkor a vendéglátóiparba keresnek munkatársakat, de háztartási kisegítők, ápolónők, hentesek, pékek, mezőgazdászok is jelentkezhetnek.

Nem rohanunk nyugatra

Lengyelné Varga Nóra, a Foglalkoztatási Hivatal (FH) szakértője elmondta: a németországi állásokat a vendég-munkavállalói egyezmény terhére hirdetik meg, az osztrák toborzások a gyakornoki egyezmény alapján történnek. Ez utóbbinál 35 év a korhatár, s bár gyakran pályakezdők is jelentkeznek, az elmúlt három évben nem tudták kihasználni az 1600 fős kontingenst.

Ennek oka egyrészt, hogy még mindig kevés a jelentkező az állásokra, másrészt a pályázók tudása, nyelvismerete nem felel meg a külföldi munkavállaláshoz. Lengyelné Varga Nóra szerint ha a magyarok mobilabbak lennének, illetve jobban beszélnének nyelveket, számtalan uniós állás közül válogathatnának.

A magyarok röghöz kötöttségét bizonyítja a legfrissebb brit statisztika is. A szigetországban június végéig 447 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki kelet-európaiaknak, legtöbbet a lengyeleknek (265 ezer), illetve a litvánoknak (több mint ötvenezer), de a szlovákok közül is több mint negyvenezren dolgoznak Nagy-Britanniában, míg a magyarok száma még a 13 ezret sem éri el.

Az új EU-tagokhoz is mehetnénk

Legtöbbször csak a régi tagállamok által meghirdetett posztokban gondolkodnak a külföldi munkára vágyók, holott a frissen csatlakozottak is sok munkalehetőséget kínálnak – hívta fel a figyelmet az FH szakembere. Példaként Ciprust említette, ahova jelenleg a biokémia, a gyógyszerészet, a mikrobiológia területén jártas diplomásokat várják, de építő-, építészmérnököknek, informatikusoknak, műszaki rajzolóknak is kínálnak munkát. A magas szintű angol tudás azonban itt is követelmény a foglalkoztatáshoz.

Az Eures honlapjánelérhető az európai foglalkoztatási mobilitás portálja. Ez a kontinens 30 országában hozzávetőleg egymillió álláslehetőséghez biztosít szabad hozzáférést, méghozzá húsz nyelven.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.