Emőke
8 °C
19 °C

Ötezer lakást vesznek Bpesten évente a külföldiek

2005.11.23. 16:35
A külföldiek 80 százaléka új lakást vesz, többségük soha nem járt itt, csak befektetési céllal vásárol. Egyre nagyobb konkurenciát jelent azonban a Kelet-Európa, a Bulgáirában vásárók néhány éven belül 30-40 százalékos értéknövekedést remélnek, ami Magyarországon már nem lehetséges.

Évente 1.800 budapesti lakást vásárolnak meg külföldi, elsősorban ír, brit, holland, spanyol és skandináv magánszemélyek, a céges vásárlásokkal együtt a külföldi kézbe kerülő budapesti lakások száma a becslések szerint eléri az évi 5 ezret - jelenette ki Péter Ágnes, az Otthon Centrum külföldi ügyfeleket kiszolgáló részlegének vezetője egy budapesti konferencián szerdán. Új trend, hogy a külföldiek egyre gyakrabban vásárolnak Interneten vagy telefonon keresztül lakást, sokan közülük olyanok, akik még soha sem jártak Magyarországon - mondta a szakember a Budapest Business Journal (BBJ) és a ReSource Magyar Ingatlanpiac - 2005 elnevezésű konferenciáján.

Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a külföldi befektetők közül sokan - elsősorban az írek - újabb befektetési célpontok felé fordulnak, egyre többen vásárolnak ingatlant Bulgáriában a síparadicsomok közelében, illetve a tengerparton, ott ugyanis néhány éven belül 30-40 százalékos értéknövekedést remélnek, ami Magyarországon már nem lehetséges. Az idén az első félévben 900 külföldi magánszemély vásárolt Budapesten lakást - a befektetők 57 százaléka ír vagy brit -, s az idén is várhatóan 1800 fővárosi ingatlan kerül külföldi magánszemélyek tulajdonába - véli a szakember.

A város nem, csak a befektetés érdekli őket

A lakásvásárlók közül sokan nemcsak hogy nem jártak Magyarországon, de nem is szándékoznak idejönni, csupán befektetésként vásárolnak ingatlant. Gyakori, hogy a külföldiek nyugdíjuk kiegészítésére fektetnek ingatlanba, a nyugdíjalapok alacsony hozama ugyanis nem teszi lehetővé a megszokott életszínvonal fenntartását. A külföldi befektetők magyarországi megjelenéséhez járul hozzá az is, hogy míg a magas nyugat-európai ingatlanárak mellett 100 ezer euróért (cirka 25 millió forintért) már nem lehet kiadható lakást vásárolni, Magyarországon ez megtehető.

A külföldi befektetők 80 százaléka új, 20 százaléka használt lakást vásárol, legkorábban az ír magánszemélyek jelentek meg befektetőként - 2000 körül - a budapesti lakáspiacon. Írországban az ingatlanárak az utóbbi évtizedben tízszeresére növekedtek, így az írek egyre drágábban tudtak csak megtakarításukból lakást vásárolni. Az írek felújítandó, kis lakásokat is megvesznek, a britek és más nyugat-európai, illetve arab országbeli, magas jövedelmű befektetők elsősorban új lakásokba fektetnek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.