Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lakáslízing: lakásvásárlás önerő nélkül

2005.11.08. 16:10
Hétfőtől bárki vehet lakást akár önerő nélkül, ha megvan a részletek fizetéséhez szükséges jövedelme, és nem zavarja, hogy az ingatlan tulajdonjoga a futamidő végén lesz az övé. Az OTP-SCD Lízing lakáslízing konstrukciót kínál azoknak, akik nem vehetik igénybe az állami kedvezményeket.

Önerő nélküli lakáslízing konstrukciót kínál az OTP-SCD Lízing Rt. jövő hétfőtől, vagyis az autólízinghez szokásos módon vásárolható lakás a közeljövőben. A konstrukció lényege, hogy az ingatlan vételárát a lízingcég kifizeti az építtetőnek, vagyis a tulajdonjog az övé lesz. A vásárló beköltözhet a lakásba - a szokásos értékbecslési díjak, folyósítási díjak és illetékek megfizetése után - és tulajdonosi jogokat gyakorolhat. A lízingcég felé pedig a futamidő végéig fizeti a lízingdíjat. A vásárló csak a futamidő végén válik a lakás tulajdonosává, ha rendesen fizeti a részleteket.

Akárki, akármekkorát

A konstrukció előnye, hogy bárki vásárolhat akár önerő nélkül is lakást. A megvehető ingatlan árának nincs felső határa, és a finanszírozás maximum 25 évre vehető igénybe. Az OTP-SCD Lízing vezérigazgatója szerint elsősorban azoknak kínálják az új terméket, akiknek nem rendelkeznek megfelelő önerővel, de elég jövedelmük van a viszonylag magas törlesztőrészletek fizetéséhez. Akik valami miatt nem kaphatnak állami támogatást, vagy akik befektetési céllal vesznek ingatlanokat - mondta Wrábel Zsolt. Előnye még, hogy ellentétben a lakáshitelek egyéb formáival, itt tárolót, illetve garázst is lehet venni - igaz, itt 30 százalékos önerő kell. Használt lakások lízingeléséhez is minimum 30 százalékos önerőt kérnek.

Várható havi részlet 25 évre
Lízing összege svájci frank euró forint
10 millió 69 661 Ft 78 872 Ft 107 546 Ft
14 millió 97 525 Ft 110 383 Ft 150 564 Ft
20 millió 139 321 Ft 157 743 Ft 215 092 Ft

A konstrukciónak azonban számos hátránya van. Az egyik legjelentősebb, hogy az ingatlan csak a futamidő végén lesz a vásárló tulajdona. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehézkesebb lesz lakást cserélni, továbbköltözni a futamidő vége előtt. Eladni az ingatlant ugyanis csak akkor lehet, ha a lízingcég számára is elfogadható vevőt találunk, vagyis a vevő átvállalja, és át is tudja vállalni a törlesztőrészleteket. Természetesen előtörlesztésre is van lehetőség, és bérbe is adható az ingatlan a futamidő alatt.

Nehézkes, drága

Az önerő nélküli vásárlás sem illet meg mindenkit, száz százalékos finanszírozás ugyanis csak Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb vidéki városokban képzelhető el. A többi településen kérnek önerőt is. Az is korlátja a lakáslízingnek, hogy csak az OTP-SCD Lízing Rt.-vel szerződött partnerek lakáskínálatánál vehető igénybe a konstrukció. Ez 30 beruházó 90 projektjét jelenti, mintegy 30 ezer lakást.

Lakáslízingelésnél sokkal több kezdő költségekre számíthatnak azok, akik így akarnak lakáshoz jutni. A bank számításai szerint egy hagyományos svájci frank alapú kölcsönnél az összes kezdő költség (értékbecslési díj, közjegyzői díj, hitelkeret beállítási jutalék) 320 ezer forint, lakáslízingnél az összes felmerülő költség (az előbb említetteken kívül: szerződéskötési díj, 2 százalékos vagyonszerzési illeték, hitelbírálati díj) 740 ezer forint.

Wrábel Zsolt szerint a konstrukció át fogja alakítani a lakáspiacot. Attól nem tart, hogy - az autóhitelekhez hasonlóan - sok lízingszerződés bedőlne. Szerint ekkora összegeknél megfontoltabban döntenek a vásárlók.