Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lakáslízingre nem lesz kamattámogatás

2005.10.03. 16:14
A még az erre az évre ígért lakossági ingatlanlízingbe beszálló cégek - nem meglepő módon - állami kamattámogatást is szeretnének. A kormányzat azonban egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel, így a lízingelés jóval drágább lesz, mint a hitelek.
Nem csoda, hogy a legnagyobb hazai lakossági bank, az OTP lízingcsoportja még kivár. Tóth-Deme Miklós, az OTP Merkantil Ingatlan Lízing vezérigazgatója elmondta: mérlegelik a lehetőségeket, hogy beszálljanak-e a piacra. "A lakáslízing teljesen új dolog lesz Magyarországon, ami mellett nyilvánvalóan nem mehet el válasz nélkül a legnagyobb hazai lakossági bank. Jelenleg a kockázati tényezők felmérése folyik. Az elemzés lezárultával OTP csoportszinten fogunk dönteni a kérdésben, várhatóan jövőre" - mondta a vezérigazgató.

Magasabb kamatszint, biztos kimaradók

Tóth-Deme Miklós szerint a lakáslízing komoly versenyt jelenthet a hagyományos lakáshiteleknek, ugyanakkor maximum a devizaalapú hiteleknek lehet a konkurense. "Előzetes kalkulációink szerint a lízingkamat mindenképpen magasabb lesz, mint a hagyományos forintalapú lakáshitelek kamata" - véli a vezérigazgató, aki szerint a lakáslízinget akadályozhatja a Magyarországon megszokott tulajdonosi szemlélet is, vagyis az emberek inkább kifizetik az önrészt azért, hogy a tulajdonukba kerüljenek az ingatlanok.

A Raiffeisen Lízing Rt. egyelőre nem tervezi, hogy beszálljon a lakáslízing-bizniszbe. Legalábbis erre következtettünk a telefonos diszpécser válaszából, aki - tízperces várakoztatás után - közölte, hogy "nincs kit kapcsolni, mivel nem tervezzük lakáslízing elindítását". A KandH Lízingcsoport sem kíván beszállni a piacra. Mint Tengg Csilla, a K&H Lízingcsoport marketing és kommunikációs menedzsere elmondta: folyamatosan nyomon követik a szektorban bekövetkezett változásokat, és ha megfelelően érettnek látják a pillanatot, azonnal válaszolni fognak a piaci igényekre.

Akik belevágnak

A többiekkel ellentétben a HVB Leasing Hungary Kft. azonnal be kíván szállni a piacra, amelyben óriási lehetőségeket látnak. "A lízingcégek közül valószínűleg azok lesznek helyzeti előnyben, akik elsőként lépnek a piacra. Komoly piackutatást végzünk, a termék specifikációja és megfelelő belső engedélyek megszerzése lesz a következő lépés. Igyekszünk ügyfélközpontú rugalmas kostrukciókat kialakítani deviza és forintalapú finanszírozással" - mondta Gazsi Júlia, a HVB Leasing Hungary Kft. értékesítési vezetője.

A HVB szakértője szerint a lakossági ingatlanlízing könnyen népszerűvé válhat, mivel az ügyfél - akár minimális kezdőrészlettel - azonnal beköltözhet a lakásba. Másrészt a "kezdő" kamatszintet a piacra lépő lízingcégek sávosan fogják (kockázati elemek vizsgálata alapján) meghatározni, ugyanakkor biztosra vehető, hogy az elsőként megjelenő THM-ek mértékét a piaci versenyhelyzet korrigálni fogja - várhatóan lefelé.

Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (MALOSZ) elnöke szerint a lízing révén a megtakarítással nem rendelkező, ám magas jövedelemmel bírók is tulajdonhoz juthatnak. További előny, hogy a hitelekhez képest egyszerűbb az előtörlesztés, vagyis ha a lízingbe vevő pénzhez jut, a futamidő lejárata előtt bármikor tulajdonossá válhat.

A MALOSZ elnöke úgy véli: a jól kereső fiatalok mellett az is jól járhat az ingatlanlízinggel, aki használt lakásból újba akar költözni. A lízing révén ugyanis nem kényszerül bele régi ingatlanjának áron aluli eladásába, s a kivárás ideje alatt akár bérbe is adhatja azt. A szakember hangsúlyozta: a lízing nem csak az új, hanem a használt lakásokra is igénybe vehető lenne.

Szerényebb bankokat, állami támogatást

Varjasné Székely Éva - hasonlóan az ÁB Aegon Értékpapír Rt. elemzőjéhez - szintén problémásnak látja a magas banki marzsot. Szerinte az államnak legalább elméleti szinten szerepet kéne vállalnia, azaz például jeleznie kéne a hitelintézetek felé, hogy kevesebbel is megelégedhetnének.

Információink szerint a lízingcégek készek tárgyalásokat kezdeményezni a központi kormányzattal az esetleges állami kamattámogatás lakáslízingre történő kiterjesztéséről, illetve egyéb törvényi szabályozási kérdésekről. "Célszerű lenne, ha a lízingkonstrukció részleteit törvényben is szabályozná az állam" - mondja Gazsi Júlia. Ilyen lehet például, hogy a lízingcégek áfát fizetnek a szolgáltatásukért, illetve az ingatlan építésért is, ami kétszeres áfakötelezettséget jelent. De meg lehetne említeni az ingatlan átruházásakor fizetendő illetéket is, amelyet mindig a lizíngbeadó fizet. A lízingcégek azt szeretnék, hogy a kormány mérsékelje ezeket a terheket.

A kormányzat egyelőre nem vizsgál semmit

A kormány egyelőre nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Az adó- és illetékügyekben illetékes pénzügyminisztériumban közölték: minden eszközzel a lakáspiac élénkítésén dolgoznak, de egyelőre nem foglalkoznak sem a duplaáfa, sem az illetékkönnyítés témájával.