Miklós
-7 °C
2 °C

Lakáshitelek - több deviza, kevesebb állam

2006.04.07. 16:16
Tavaly tovább csökkent az állami támogatású kölcsönök aránya a hazai lakáshitelezésben. A devizaalapú konstrukciók népszerűsége viszont tovább nőtt. Elsősorban használt lakásra veszünk fel hitelt.
Tavaly az egy évvel korábbinál valamivel kevesebb, 121 ezer lakáshitelt engedélyeztek. A folyósított kölcsönök összege 538 milliárd forint volt, ami kismértékű növekedést takar - derül ki a KSH által közzétett adatokból. Az állami támogatású lakáshitelek aránya az összegben 36 százalékot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 61,5 százalékkal, illetve a csúcsévnek tekinthető 2003-as 85 százalékkal.

Fejenként 4,5 millió

Az elmúlt év második felében közel 66 ezer lakáshitelt engedélyeztek 296 milliárd forint értékben, vagyis az egy évvel korábbihoz képest a hitelek számában 10, összegében 22 százalékos növekedés következett be. Az időszakban az engedélyezett lakáscélú hitelek összegének már csak 35 százaléka volt államilag támogatott, 59 százaléka viszont deviza alapú. Egy-egy ügyfél részére átlagosan 4,5 millió forint összegű lakáshitelt engedélyeztek, az előző év azonos időszakához viszonyítva jelentős emelkedés nem figyelhető meg.

Változás történt ugyanakkor a folyósított lakáshitelek szerkezetében. Míg 2004-ben az építésre és új lakás vásárlására folyósított hitelek aránya 51 százalék volt, addig 2005-ben ez az arány közel 34 százalékra csökkent. Az előző év azonos időszakában az összeget tekintve a használt lakások vásárlása volt a leggyakoribb hitelcél, s e téren további növekedés történt.

Míg 2004 második félévében a folyósított hitelösszeg 30 százalékát használt lakások vásárlására költötték, addig a múlt félévben közel 51 százalékát. A használt lakás vásárlása a hitelcélok számában elérte, összegében pedig meghaladta az építést és az új lakás vásárlások együttesét.

Új lakás átlag 18 évre

A lakáscélú hitelek futamideje átlagosan megközelíti a 14 évet, a hitelcélok közül a lakásépítés és az új lakás vásárlás esetén eléri a 18 évet. Az elmúlt év végén a lakáshitelek állománya 2242 milliárd forint volt, amely a GDP 10 százalékának felel meg - jelentette a KSH.

Az egy év alatt 16 százalékkal bővülő hitelállomány 21 százalékát deviza alapú lakáshitelek tették ki, ez utóbbi szegmens 69 százalékkal nőtt. Az összes hitelállomány 49 százaléka a bankoknál, 45 százaléka a jelzáloghitelintézeteknél, 6 százaléka a takarékszövetkezeteknél koncentrálódott. Az állomány 95 százaléka a hitelek minősítése szempontjából problémamentes volt, 3 százalékuk külön figyelendő, az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítésű hitelek pedig 1,3 százalékot tettek ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.