Judit
-2 °C
8 °C

Az MNB Brüsszelt bírálja

2006.01.18. 16:20
A jegybank szerint szerencsésebb lett volna, ha Brüsszel a legutolsó magyar konvergencia jelentés kapcsán "konkrét fegyelmező eszközöket alkalamaz", és nem ad teret a kormánynak a további halogatásra. Adamecz Péter alelnök a Reutersnek arról is nyilatkozott, hogy nem kizárt akár további kamatmérséklés lehetősége sem, ezt külföldi elemzők eltérően ítélik meg.
Elhibázottnak minősítette az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban hozott döntését a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese. Adamecz Péter a Reuters-nek adott nyilatkozatában azzal érvelt, hogy a bizottság a jelentésével csak növeli a pénzügyi válság kockázatát. Adamecz azzal összefüggésben fejtette ki véleményét, hogy a brüsszeli bizottság a múlt héten a konvergencia-program megváltoztatására, hiteles terv szeptemberig történő kidolgozására kérte fel Magyarországot, hogy az ország teljesíthesse a maastrichti kritériumokat, szorítsa le a bruttó hazai termék 3 százaléka alá az államháztartás hiányát.

Nagyobb szigort vártak

Adamecz szerint "a tagországok részéről kifejtett nyomás túlságosan gyenge", ezt tükrözi a bizottság legutóbbi állásfoglalása is - mondta, hozzátéve, hogy " Mi - a központi bank- szerettük volna, ha a nyomásgyakorlás több konkrét fegyelmező eszközt tartalmazott volna". Adamecz ezt azzal támasztotta alá, hogy kifejtette: a bizottság döntése módot ad a kormánynak arra, hogy halogassa a szükséges változtatásokat, következésképp növeli a korrekciók piaci kockázatait".

A Reuters emlékeztet arra, hogy a magyar kormány a 2005 évi GDP legfeljebb 6,1 százalékát kitevő államháztartási hiányát, jövőre 4,7 százalékra, 2007-ben 3,3 százalékra, 2008-ra pedig 1,9 százalékra tervezi leszorítani, ám az EU kérdésesnek tartja a 2006 évi cél teljesítését. Hiteles programnak Adamecz szerint nem feltétlenül kell a kormány eurócsatlakozási céldátumára (2010) alapozódnia, a dátum a központi bank számára nem feltétlenül szolgál támpontként.

Adamecz nem nyilvánított véleményt a pártok választás előtti, adómérséklésről, jóléti kiadások növeléséről szóló ígéreteiről, megjegyezte azonban, hogy bárki kerüljön hatalomra, gyorsan cselekednie kell a szavahihetőség visszaszerezése érdekében, és 2007-ben költségvetési kiadáscsökkentésekről kell döntenie.

Még lefelé is mehet a kamat

Az MNB kamatdöntéseit a magas hozamot ígérő eszközök iránti élénk kereslet befolyásolja, de Adamecz szerint kérdéses, hogy meddig tart ez a kedvező piaci helyzet, történik-e fordulat. Az MNB az elmúlt három hónapban 6 százalékon hagyta az irányadó kamatot, amit erre a szintre a 2004 évi 12,5 százalékos csúcsról szorított le. Adamecz szerint a monetáris tanács egyes tagjai a legutóbbi, december 19-i ülésen azt véleményüket képviselték, hogy további kamatmérséklések sem zárhatók ki, tekintettel a mérséklődő inflációra. Mint megjegyezte, a központi bank a kamatdöntésénél a választással kapcsolatos politikai kockázatokat nem mérlegeli, vagyis a politikai környezettől függetlenül csökkenti vagy emeli a kamatszintet, ha azt szükségesnek tartja.

Az elemzők eltérően ítélik meg a kamatcsökkentés lehetőségét

Meglehetősen eltérő előrejelzéseket adtak vezető londoni befektetési házak szerdán a lassuló magyarországi inflációs környezetben várható pénzügypolitikai reakciókról; az elemzésekben kamatcsökkentési és kamatemelési várakozások egyaránt megjelennek. A JP Morgan pénzügyi és értékforgalmazó csoport londoni befektetési részlege által összeállított napi európai feltörekvő piaci helyzetértékelés szerdai kiadása szerint a ház azzal számol, hogy a decemberi 3,3 százalékos éves infláció után a teljes kosárra számított fogyasztóiár-drágulás üteme már a következő hónapokban meredeken lassulni fog. A cég elemzői szerint a 12 havi infláció januárban 2 százalék körüli lesz, és márciusig 1,5, júniusig 1 százalékra süllyed, mielőtt a második félévben ismét visszagyorsulna. A bank szerint mindazonáltal ez még nem indokolna magyarországi jegybanki kamatcsökkentést, és az elemzés fenntartja a ház azon alapeseti forgatókönyvét, hogy az MNB alapkamata legalábbis a tavaszi választások előtti időszakban a jelenlegi 6 százalékon marad. A cég szerdai londoni elemzése szerint ugyanakkor a meglepően alacsony maginfláció és a forint ereje megnövelte egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés esélyét még az első negyedév vége előtt; erre a ház jelenleg 30 százalékos esélyt ad.

A Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlege (DrKW) - amely szintén napi rendszerességgel ad ki helyzetértékelést az európai feltörekvő gazdaságokról - szerdai jelentésében ugyanakkor kamatemelést valószínűsített, és azt írta: nem hivatalos adatok szerint a nagy kiskereskedelmi láncok több mint 80 százaléka érvényesítette eddig az áfa-csökkentést áraiban, a kisebb kereskedelmi egységekről kialakuló kép azonban "vegyesebb". A ház mindenesetre azzal számol, hogy a forgalmiadó-csökkentés teljes hatása csak az első félév közepén lesz érzékelhető, a Dresdner ezért januárra még 2,5 százalékos 12 havi inflációt vár. A DrKW elemzői szerint az alacsony inflációs környezet és a kedvező rövid távú kilátás miatt nem nehezedik erős nyomás az MNB-re az azonnali kamatemelés végett. Mindazonáltal az újabb idei kiábrándító költségvetési adatok kockázata, az euróövezeti jegybank folytatódó kamatszigorítása, valamint a magyarországi infláció valószínű második félévi visszagyorsulása arra utal, hogy a magyar jegybank következő lépése kamatemelés lesz, legnagyobb eséllyel még az első félévben, áll a londoni Dresdner-iroda szerdai elemzésében. A decemberi inflációs adat előző napi ismertetése után az MTI által kérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők is eltérő kamatvárakozásokat fogalmaztak meg. Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport európai feltörekvő piaci stratégája azt mondta: az év végi inflációt mindenképpen 2 százalék alatt, a 1,5-2,0 százalékos sávban várja, és ebben az inflációs környezetben szerinte van mozgástér egy további, negyed százalékpontos idei kamatcsökkentésre.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse (CS) bankcsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke sem zárta ki az idei monetáris enyhítés lehetőségét. Hozzátette azonban: az "igen laza" magyar költségvetési politika és az euróövezeti kamatemelési ciklus közepette "ez nem lenne megfontolt lépés" a jegybank részéről. Michal Dybula, a BNP Paribas kelet-európai stratégája szerint ugyanakkor nem is várható, hogy az MNB "nagyon sietne" a kamatcsökkentéssel, az infláció lassulása ellenére sem, különösen annak ismeretében, hogy a lassulást nem reálgazdasági folyamatok, hanem adóintézkedések vezérlik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.