Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Visszadobták a konvergenciaprogramot

2006.01.11. 14:02
Az Európai Bizottság szeptember 1-jei határidőt szabott meg Magyarországnak az euróövezeti csatlakozási menetrendjéről szóló konvergencia-programja átalakítására. A bizottság, amely a magyar költségvetés hiányát túlzott mértékűnek tartja, konkrét kiadáscsökkentéseket vár el. Veres János pénzügyminiszter szerint Brüsszel egyetért a magyar kormánnyal abban, hogy az euróbevezetés céldátuma 2010, és az odáig vezető úttal is.
Elég volt az ígéretekből, konkrét kiadáscsökkentések kellenek - dióhéjban erről szól az Európai Bizottság szerdán megszületett döntése. A brüsszeli döntéshozók túlzott mértékűnek tartják a magyar államháztartási deficitet, ezért szeptember elsejéig át kell alakítanunk a euróövezeti csatlakozási menetrendről szóló programot. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Euróbai Bizottság visszadobta a legutóbbi, tavaly decemberben benyújtott konvergenciaprogramot.

 A Reuters már hétfőn közölte, hogy újabb uniós figyelmeztetésre számíthat hazánk annak ellenére, hogy a tavalyi pénzforgalmi szemléletű deficit kisebb lett a vártnál. A hírügynökség szerint "a programból hiányoznak a szükséges specifikációk és mennyiségi adatok".

Euróbevezetés: nem akarunk halasztást

A pénzügyminiszter a brüsszeli döntésre reagálva kijelentette: a magyar kormány továbbra is 2010-es euróbevezetésre készül. "Nincs semmiféle olyan szándék, hogy a szeptember elsejéig benyújtandó újabb konvergenciaprogramban a bevezetés halasztását fogalmaznánk meg" - mondta Veres János. Ennek a programnak, vagyis a választások után gyors reformlépéseknek a terv már készül, mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve: a terv egyetlen példányban készült, és nem publikus.

A politikus szerint a brüsszeli testület egyetért a programban lefektetett 2010-es euróbevezetés célokkal, valamint azzal a fejlődési pályával is, amely a 2010-es dátumot megalapozza. Veres János azt mondta, hogy az új, őszre elkészülő programot - a választásoktól függetlenül - "minden realitás szerint" meg fogják valósítani. A pénzügyminiszter megismételte az ezzel kapcsolatos korábbi vállalásokat, miszerint a kiadáscsökkentés és a átszervezések főleg az államigazgatást, az önkormányzatokat, az oktatási és az egészségügyi rendszert érintik majd.

A konkrétumokat hiányolják

A brüsszeli döntés még nem teszi egyértelművé: az Európai Unió nem hisz abban, hogy Magyarország a korábbi vállalásainak megfelelően 2010-ig teljesíteni tudja az euró bevezetésének követelményeit. Palócz Éva, a Kopint-Datorg Rt. tudományos vezérigazgató-helyettese szerint a piacokon nem várható élénk reakció, mert ez a döntés várható volt, semmi meglepő nincs benne.

A szakértő szerint az, ami ebben a helyzetben történt, még így is a lehető legjobb verzió hazánk és a magyar kormány számára. A kabinet ugyanis ezzel gyakorlatilag haladékot kapott, ahogyan az várható volt, a választások után kell a programot átdolgozni, kiegészíteni. Akkor azonban már nem lehet tovább várni, a választások után nagyon gyorsan konkrét tervet kell készíteni a hiány csökkentésére.

Palócz Éva szerint az unió legfőbb kifogása az lehetett, hogy a konvergenciaprogramban csak számok voltak, amelyek nagyon radikális hiánycsökkentésre vonatkoztak, de a pénzügyminisztériumben nem fogalmazták meg, milyen lépésekkel akarják végrehajtani. Az évi 1,4 százalékos deficitlefaragás nem elképzelhetetlen, de elég komoly feladat, ezért érthető az Európai Bizottság álláspontja, mondta a szakértő.

A piac közönyösen fogadta

A szakértő szavait támaszttották alá a szerdai tőzsdei és forintpiaci kereskedési adatok. Bár azt követően, hogy napvilgára került a brüsszeli döntés, a forint kis mértékben gyengült (az euró ára 250,5 forint fölé emelkedett), ám hamarosan visszaerősödött a 249,5 forint körüli szintre.

A tőzsde részvényindexe, a BUX szerdán délután két óráig folyamatosan a pozitív tartományban volt. Az index a 22 363 pontos nyitóárról 22 600 pont fölé is emelkedett napközben. A brüsszeli döntés nyomán a BUX ugyan visszacsúszott 22 500 pont alá, ám délután kettő órakor is 22 432 ponton, vagyis csaknem százpontos pluszban volt.