Vilma
-7 °C
4 °C

Magyar tejet ihatnak az olaszok

2004.05.12. 07:58
Egy olasz cég több, mint százezer liter tejet kíván naponta olasz üzemekbe szállítani. A külföldi felvásárlási ár esetenként ötven százalékkal magasabb, mint a magyar.
Míg a magyar gazdák egy része az európai uniós csatlakozás után a szomszédos országokból ideáramló olcsó tej támasztotta konkurenciától retteg, a Catone Kft. május elsejétől napi 25 ezer liter feldolgozatlan magyar tejet szállít - egy dunántúli tejipari vállalaton keresztül - olaszországi tejüzemekbe. Az olasz tulajdonban lévő társaság rövid időn belül 150 ezer literre kívánja emelni ezt a mennyiséget - tudta meg a Napi Gazdaság.

Korlátozás nélkül

Kuczera Lajos, a főként logisztikai, disztribúciós és raktározási tevékenységekkel foglalkozó olasz Catone S.p.A. magyarországi részlegének általános igazgatója elmondta: az EU-csatlakozás után korlátozás nélkül szállíthatják az árukat a tagállamok között, így - noha a tejhiánnyal küzdő Olaszország eddig főként német és francia területekről vásárolt alapanyagot - a magyar tej olasz piacon való megjelenésnek is reális az esélye.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta, hogy Magyarország tejkvótája magasabb az itthon előállított tej mennyiségénél, ám a hazai piaci átlagár - ez ma mintegy 60-68 forint literenként - helyett a termelők inkább az olaszországi értékesítés lehetőségeit keresik.

Náluk drágább

Olaszország nem tud az ottani fogyasztók igényeit megfelelően kiszolgáló tejmennyiséget előállítani: egyrészt mert szigorú az uniós kvóta által meghatározott maximálisan megtermelhető tejmennyiség, másrészt nincs elegendő takarmánytermesztésre alkalmas terület, s így importra szorulnak - tette hozzá Kuczera.

A Napi Gazdaság kérdésére válaszolva a szakember elmondta: nem kell attól tartani, hogy az Olaszországban feldolgozott magyar tej később reggeli italként visszajön Magyarországra, hiszen az ottani tej igen borsos árú: az olasz termelők egy liter nyerstejért átlagosan kilencven forintot kapnak, így ezt később Magyarországra exportálni nem éri meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.