Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Osztrák tejet használ a hazai McDonald's

2004.04.30. 07:47
A McDonald'd tejbeszállítója az orsztrák piacvezető cég, a Berglandmilch lesz. A gyorsétteremlánc eddig a Danone magyarországi gyárától vett tejet.
Az osztrák piac vezető tejtermelő cége, a Berglandmilch a kelet-európai piacok felé nyit: hazánk uniós csatlakozása után a McDonald's tejbeszállítója lesz. A gyorséttermi hálózatnak a továbbiakban a shake- és fagyitermékeinek alapanyagát a Berglandmilchtől vásárolja - tudta meg a Világgazdaság Lakatos Tibortól, a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. beszerzési igazgatójától.

A gyorséttermek eddig a Danone magyarországi gyárától vásárolták a tejet, a cég azonban kapacitási korlátokra hivatkozva megszüntette a szállítást. A Danone jelenleg a német, a későbbiekben pedig több más európai McDonald'snak fog szállítani.

A Berglandmilch kelet-európai terjeszkedésével a feldolgozott tej mennyisége 25 százalékkal, 12,5 millió literre nő. Az osztrák tejcég a gyorséttermi lánccal még nem zárta le a tárgyalását, hiszen további, közép-európai éttermeknek is szeretnének szállítani. A tejipari óriásnak nem ez az első sikere Kelet-Közép-Európában: Csehországban például a Billa és a Spar élelmiszer-áruházak partnere.

A Berglandmilch a következő három évben a kelet-európai országokból tízmillió eurós forgalomra számít. A csoport elnöke szerint nem túl késő és drága a nyitás, hiszen speciális termékekkel próbálnak betörni a piacokra. Az árak csökkenését a cég is érzi, a belföldi tejfeldolgozókkal azonban egyelőre árban nem tudnak versenyezni. A Berglandmilch tavaly 158 millió kilogramm tejet vásárolt, összesen 3600 termelőtől.