Géza
-12 °C
-4 °C

A kiskereskedőket sújthatja a tejpaktum

2004.03.10. 10:53
Egyezséget kötött az agrártárca a nagyobb áruházláncokkal: ha nem árusítják a jövőben a reggeli italt, a kormány megváltoztatja a kereskedők tevékenységét korlátozó rendelkezéseket - értesült a Népszabadság. Időközben újabb áruházláncok csatlakoztak a tejimitátumok forgalmazásának korlátozásához.
Módosítani fogja az agrártárca az agrárrendtartási törvényt azon részét, mely szerint mezőgazdasági terméket nem lehet a beszerzési ár alatt értékesíteni - tudta meg a Népszabadság. Eddig a boltosok nem adhatták olcsóbban a mezőgazdasági és élelmiszertermékeket, mint amennyit ők fizettek érte.

Paktum

A napilap szerint a boltosok számára kedvező döntés azért született meg a tárcánál, mert cserébe a nagyobb áruházláncok vállalták, hogy a jövőben korlátozzák a reggeli italnak nevezett tejimitátum forgalmazását. A tárcánál a Népszabadság kérdésére elismerték, hogy felvetődött a korlátozás felülvizsgálatának lehetősége.

Felmerül a kérdés, mit nyernek azzal az áruházláncok, hogy olcsóbban adnak el valamit, mint amennyiért vették. Az olcsóbb termékekkel egyértelműen a vásárlók becsalogatása a cél. A nagy áruházláncok összességében pedig nem lesznek veszteségesek, hiszen a többi termék árából fedezik az itt keletkezett hiányt. A kisebb boltok azonban nem biztos, hogy tartani tudják az árversenyt.

Önként?

Mint az Index korábban megírta, két hetes tüntetéssorozatuk idején a gazdák a tejet nem tartalmazó reggeli italt kiáltották ki bűnbaknak szerintük ugyanis, amíg reggeli italt isznak az emberek tej helyett, addig az ő zsebükből veszik ki a pénzt.

Akkor a földművelésügyi államtitkár megegyezett négy nagy áruházlánccal, hogy a jövőben nem árusítják a reggeli italt. A láncok akkor azt mondták, hogy önként vállalták a termék kivonását a piacról annak ellenére, hogy ez veszteséget okoz nekik.

Azóta a Spar is csatlakozott az önkorlátozáshoz, az áruháznál jelenleg a már meglévő készleteket árusítják ki. A Tesco Indexhez eljuttatott közleményéből kiderül, a cég nem állítja le a tejimitátumok árusítását, csak elkülönítve helyezi el a tejektől, és felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy az nem tej.