Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Román bankot vett az OTP

2004.04.28. 10:32
Az OTP Bank 47,5 millió dollárért megvásárolta a Banca Comerciala RoBank S.A. (RoBank) 100 százalékát - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján a pénzintézet. A hír hatására emelkedni kezdett az OTP részvényeinek árfolyama.
Az OTP Bank és a Banca Comerciala RoBank képviselői aláírták a romániai bank részvényeinek megvásárlására vonatkozó szerződést - tette közzé az OTP a BÉT honlapján. A pénzintézet 47,5 millió dollárért veszi meg a román bank száz százalékát.

A részvény-adásvételi szerződés aláírására azt követően került sor, hogy a bank igazgatóságának jóváhagyása birtokában az eladók és az OTP Bank képviselői megállapodtak a vételárról és a kért garanciákról. A RoBank 1995-ben létesült, Bukarestben három, más jelentősebb román városokban pedig tizenegy fiókja, illetve három ügynöksége működik.

Dráguló részvények

Az adásvételi folyamat akkor zárul le, amikor a szükséges engedélyek birtokában az OTP Bank a teljes, 47,5 millió dollárér összegű vételárat átutalja az eladó, az angliai bejegyzésű Balli csoport és a törökországi bejegyzésű Bayraktar csoport részére.

Az adásvételi szerződést a Balli csoport képviseletében Lord Lamont of Lerwick, korábbi brit pénzügyminiszter, a Bayraktar család képviseletében Mustafa Bayraktar írta alá, míg a vevő OTP Bank részéről Dr. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes látta el kézjegyével.

A bejelentés hatására emelkedni kezdett az OTP-részvények árfolyama. A 3965 forintos nyitás után délelőtt 4035 forinton cseréltek gazdát.

Román sajtóhírek szerint korábban a görög Piraeus Bank érdeklődött a RoBank megvásárlása iránt, és a The Netherlands Development Finance Co. befektetési alap is fontolgattaaz esetleges vásárlást.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!