Dömötör
11 °C
14 °C

A vártnál kevesebben pályáznak a Postabankra

2003.06.03. 10:15
A vártnál kevesebb, mindössze 5-6 érdeklődő vásárolta meg a Postabank privatizációs tenderét. A pénzintézetért állítólag 30-50 milliárd forint közötti összeget kínálnak a potenciális vásárlók. A döntés ősszel születik meg, a vevő az lehet, aki a legtöbbet kínálja.
A Napi Gazdaság értesülései szerint a vártnál kevesebb, mindössze 5-6 pályázó vásárolta meg a Postabank privatizációs tenderét. A vételi határidő tegnap éjfélkor járt le.

Az Allianzot mégsem érdekli a Postabank

Biztosan a pályázók között van az OTP Bank, az Erste Bank, a HVB Bank, a Budapest Bank és feltehetőleg az UniCredito, nincs viszont köztük a korábban valószínű pályázónak tartott Allianz biztosítótársaság. A legmagasabb - 50 milliárd forint feletti - árat a magyar piacon jelenlétüket megalapozni szándékozó külföldi vevőktől várják a szakértők - írja a Napi. Az Indexnek nyilatkozó pénzügyi elemzők is egyetértettek azzal, hogy valószínű: a magyar hálózattal nem rendelkező UniCreditónak érhet legtöbbet a bank.

A legkevesebbet feltehetőleg az OTP szán a Postabankra. Ezt valószínűsíti az is, hogy két éve, amikor a Fidesz-kabinet szerette volna összeházasítani a két pénzintézetet, a bank átvilágítása után az OTP még a 30 milliárdos vételárat is soknak tartotta. Májusban viszont, a bolgár DSK privatizációs szerződésének aláírásakor már úgy fogalmazott Csányi Sándor OTP-vezér, hogy érdeklődik a Postabank iránt, és nagy ellenállásra számít a piac részéről.

A pályázati dokumentáció viszonylag magas (5 millió forintos) ára mindenesetre kiszűrte azokat a konkurenseket, amelyek csupán "kíváncsiak voltak" - mondta az ÁPV Rt. illetékese, aki szerint aggodalomra nincs ok, elegendő pályázó vásárolta meg a tenderkiírást.

Még idén eladják

A kormány a május 7-i ülésén döntött úgy, hogy még az idén privatizálják a Postabankot, a Földhitel- és Jelzálogbankot, valamint a Konzumbankot. László Csaba pénzügyminiszter bejelentette: mindhárom pénzintézetnél eladják az állami tulajdon egészét, és - részben ennek köszönhetően - tarthatónak nevezte az erre az évre tervezett 200 milliárd forintos privatizációs bevételt.

A pénzintézet legnagyobb vonzereje a lakossági piacon betöltött szerepe. Megközelítőleg 500 ezer lakossági ügyféllel rendelkeznek, és piacvezetők a hazai diákhitelezésben. A csaknem 130 ezer, diákhitelhez kapcsolódó bankszámla túlnyomó többségét, több mint százezret a Postabanknál vezetik.

Korábban több érdeklődő volt

A Postabankot kétfordulós értékesítési eljárás során adják el. A vevő az lehet, aki az őszi második menetben a legmagasabb árat kínálja. A tavaly csaknem 400 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és csaknem 1,8 milliárdos veszteséggel záró pénzintézet iránt korábban élénknek mutatkozott az érdeklődés.

A bank elnöke, Király Júlia februárban úgy nyilatkozott, hogy komolyan érdekli a bank az OTP-t, a Budapest Bank anya-hitelintézetét, a General Electric Capitalst, az Erstét, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankját, a belga KBC-t, a HVB Bankot és az egyik legnagyobb olasz hitelintézetet, az UniCreditót is. Az olasz bank a kelet-közép-európai térségben mindenütt rendelkezik már leánybankkal, kivéve Magyarországot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!