Ambrus
-7 °C
3 °C

Szász szerint a Pannonplast-ügy miatt verhették meg

2003.06.17. 10:44
A Pannonplast-ügyben zajlott PSZÁF-vizsgálat és a hétfőn született felügyeleti határozat állhat a hétfői támadás mögött, állítja a PSZÁF-elnök. Szász hétfőn azt nyilatkozta, hogy olyan konkrét üggyel kapcsolatban kapott fenyegetéseket, amelyikről a kollégái még aznap határoznak. A Pannonplast meglepetéssel fogadta a határozatot és sajnálatát fejezte ki a támadás miatt. A Britton bírósági úton támadja meg a PSZÁF döntését. A gazdasági tárca a PSZÁF-et állításainak pontosítására kérte.
A Pannonplast Rt.-ben történt szabálysértő befolyásszerzés miatt két céget bírságolt meg hétfői határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), olvasható a keddi Magyar Tőkepiacban. A felügyelet szerint a Pevdi Kft., a Britton Kft. és a Kartonpack Rt. együttműködve szerezte meg a Pannonplast Rt. feletti ellenőrzést.

Verés néhány milliós bírság miatt?

Mint ismeretes, a hétfőn reggel uszodába menet megtámadott és brutálisan megvert Szász Károly, a PSZÁF elnöke, műtétje után azt nyilatkozta, hogy egy olyan üggyel kapcsolatban kaptak konkrét fenyegetéseket, amelyikről a kollégái még aznap határoznak. A PSZÁF a Pannonplast tulajdonviszonyaival foglalkozó vizsgálatot zárta le hétfői határozatával.

A felügyelet a határozatában a Britton Kft-t hat-, a Pevdit ötmillió forintra bírságolta. Emellett felszólította a megbírságolt cégeket hogy két napon belül jelentsék be befolyásuk mértékét a Pannonplast igazgatóságának, illetve kezdeményezzék annak közzétételét. A Britton és a Kartonpack együtt 12,12 százalékos, a PEVDI Kft. 11,16 százalékos befolyással rendelkezik a cégben.

Különös tőzsdei részvényvásárlás

A felügyeleti határozatnak a portfolio.hu-n olvasható indoklásából kiderül, hogy a Pannonplast egyik részvényese kérte a PSZÁF-vizsgálatot. A rendelkezésére álló információk alapján arra következtetett, hogy a Pevdi befolyásszerzése mögött olyan részvényes áll, amely a Pevdivel együtt bejelentett mértéknél jóval jelentősebb befolyással rendelkezik.

A határozat leszögezi, január 30. és február 5. között több, a K&H Equities Rt. ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - összesen 950 ezer, 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast-részvényt a tőzsdén. A tranzakció árfolyamértéken összesen 1,2 milliárd forint volt. Ezeknek a részvényeknek a túlnyomó többségét a vevők március 10-én továbbadták.

465 milliós részvényvásárlás állami pénzből

A PSZÁF-vizsgálat szerint a Britton és a Kartonpack március 10-én 754,8 millió forintért vásárolt részesedést a Pannonplastban, kilenc nappal később, március 19-én a Pevdi vásárolt 468,6 millió forint értékű részvényt. A Britton vásárlását döntő részben (665 millió forintot) egy külföldi bejegyzésű társaság magyarországi kereskedelmi képviseletének átutalása finanszírozta.

A fennmaradó, mintegy kilencvenmilliós összeg fedezetét közvetett módon egy, a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás biztosította. Ugyanez a társaság finanszírozta a Pevdi részvényvásárlásának túlnyomó részét, a 468,6-ból 375 millió forintot.

A PSZÁF nem jelenthet, a KEHI nem tud semmit

A felügyelet jelentésében nem nevezte meg ezt az állami vállalatot. A PSZÁF sajtóosztályán arról tájékoztattak, hogy az állami cég nevének a közlésével túllépnék a hatáskörüket, hiszen a PSZÁF nem az állami szektor felügyeleti szerve. Az sem tudható, hogy ki teszi meg ezt helyette.

A tranzakciók finanszírozásának további részletei ugyanis nem nyilvánosak. Az állami szervezetek felügyeletét folytató Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnöki titkárságán pedig arról sem tudtak, hogy a felügyeleti jelentés szerint részben állami tulajdonban lévő vállalat pénzéből vettek magáncégek részvényeket. A KEHI-nél elmondták: előre elkészített munkaterv alapján ellenőriznek, és ettől csak különleges felhatalmazás alapján térnek el.

Összefonódások a háttérben

A három érintett cég több szálon is összekapcsolódik egymással. A Kartonpack 61,77 százalékos tulajdonosa a Britton Kft., a cégben 29,58 százalékkal részesedik a Britton LLC., amely a Britton Kft. kizárólagos tulajdonosa volt. Február 5. óta (ekkor fejeződtek be a tőzsdén a Pannonplast-vásárlások) azonban 37-37 százalékos tulajdonrésze van Mészáros Jánosnak és Kerék Csabának, akik a cég ügyvezetői (Mészáros egyben a Kartonpack vezérigazgatója).

Mészáros János a kapocs a Britton és a Pevdi között. Ő ugyanis a Britton Kft.-vel közösen megalapította a BR Office Rent Kft.-t, amely jelenleg Juhász Attila és Juhász Bertalan ötven-ötven százalékos tulajdonában van. Juhász Bertalannak még egy ötvenszázalékos tulajdonrésze van (a másik ötven százalék Juhász Bertalannéé), méghozzá abban a Benji Kft.-ben, amelyik a Pevdi kizárólagos tulajdonosa.

A szavazást befolyásoló manipuláció?

A Pannonplast alapszabálya szerint egy cég vagy cégcsoport maximum 12,5 százaléknyi részvénycsomaggal szavazhat, írja az MTI. Csakhogy a Britton-Kartonpack-Pevdi trió összesen 23,28 százalékkal rendelkezik, és - eltitkolva, hogy egy érdekcsoporthoz tartoznak - eszerint szavaztak is a Pannonplast április 30-i közgyűlésén. Holott a PSZÁF álláspontja szerint "amennyiben befolyásukat mindannyian bejelentették volna, úgy az alapszabály hatályos rendelkezései szerint együttesen a 23,28 százalékos szavazati arány helyett csupán 12,5 százalékos befolyás alapján gyakorolhatták volna közgyűlési jogaikat a Pannonplast Rt-vel szemben".

Ezen a közgyűlésen a Britton akaratával leváltották az igazgatóságot, és azóta átszervezték a cég vezetését. A közgyűlésen az új igazgatóság tagja maradt Fehér Erzsébet, a cég elnök-vezérigazgatója. Mellette megválasztották igazgatósági tagnak Illésy Jánost, aki július 1-jétől lesz a cég vezérigazgatója, Pázmándy Gyulát, továbbá Mészáros Jánost és Kerék Csabát. Fehér Erzsébet az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy bár korábban a Pannonplast igazgatósága ellenségesnek ítélte a Britton csoport részvényvásárlását, tárgyalásaik során megbizonyosodtak arról, hogy a Britton csoport nagy pénzügyi befektető. Hozzátette, hogy a Pannonplastnak eddig is pénzügyi befektetők voltak a tulajdonosai, és az együttműködés kiváló volt velük.

A PSZÁF határozata alapján más részvényesek megtámadhatják a fenti három cég Pannonplast-részvényszerzését, és így, ha sikerrel járnak, akár a közgyűlési határozatokat is. A portfolio.hu szerint azonban a bírósági ügyet nem lehet előre lefutottnak tekinteni. A Pannonplast alapszabálya ugyanis több cégjogi kérdésben nem törvényszerűen fogalmaz.

A Pannonplast meglepődött, a Britton bírósághoz fordul

A Pannonplast Rt. vezetése meglepetéssel értesült a PSZÁF határozatáról, amely egyes tulajdonosai befolyásszerzése kapcsán összehangolt magatartást állapított meg - közölte a cég igazgatóságának elnöke. A felügyelet az április 30-i közgyűlést megelőzően szóban közölte a Pannonplast vezetésével, hogy a cégadatok alapján összefonódást nem állapított meg - áll Fehér Erzsébet közleményében. A vegyipari cég egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a társaság nevét összefüggésbe hozták a PSZÁF elnökét ért felháborító támadással.

A Britton Capital & Consulting kedd délután kiadott közleménye szerint a PSZÁF határozatából is kitűnik, hogy semmilyen tulajdonosi összefonódás nincs az említett cégek között, így nem sértették a felvásárlási szabályokat. Ezért a cég a határozatot bírósági úton megtámadja. A Britton azt is közölte: megmagyarázhatatlannak tartja, miért hozták összefüggésbe a PSZÁF-jelentést a Szász Károly elleni támadással.

A GM elvárja, hogy a PSZÁF pontosítsa állításait
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arra vonatkozóan, hogy a felügyelete alá tartozó állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságokat, illetve azok bármely pénzügyi tranzakcióját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálta volna. Ennek megfelelően nem áll rendelkezésére semmilyen hivatalos információ, amely a média által felvetett találgatásokra okot adna - áll a minisztérium közleményben, amelyet kedden juttattak el az MTI-nek.

A minisztérium vezetősége megütközéssel tapasztalja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ahelyett, hogy törvényi kötelezettségének megfelelően a hatáskörrel rendelkező szerveknél eljárást kezdeményezett volna, homályos állításokkal a nyilvánosság elé lépett. A GKM elvárja, hogy a PSZÁF pontosítsa állításait, és az esetleges bizonyítékokat az illetékes szervek elé tárja - áll a gazdasági tárca közleményében.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!