Piroska
-12 °C
-2 °C

Regadó-ügy: az átvert tulajdonosnak kell fizetnie

2005.12.30. 08:50
Szorul a hurok a regisztrációs adó befizetését elmulasztó használtautó-kereskedők nyaka körül, a teljes körű ellenőrzésre alkalmas online megoldás híján az adócsalásra azonban csak jóval a gépkocsi forgalomba helyezése után derülhet fény. A jogtalanul forgalomba helyezett autó tulajdonosa hiába nem tud az adócsalásról, az újbóli forgalombahelyezéshez fizetnie kell, írta a Napi Gazdaság.
A járművek forgalomba helyezése előtt a regisztrációs adó be nem fizetése viszonylag könnyen kivitelezhető a jelenlegi rendszerben, ahol az okmányirodáknál egy egyszerű pecsétes - vagyis könnyen hamisítható - igazolás bemutatásával lehet intézni a járművek forgalombahozatalát, írta pénteki összeállításában a Napi Gazdaság.

Az okmányirodák pedig csak eseti jelleggel kérnek adatot a vám- és pénzügyőrségtől (VP) a gyanússá váló gépkocsikról. A VP még nyáron javasolta a Belügyminisztériumnak az online kapcsolat kialakítását, ezáltal a gépjárművek forgalomba helyezési és az ehhez kapcsolódó regisztrációsadó-fizetési folyamat zárttá tételét, mondta akkor a gazdasági lapnak Sipos Jenő, a VP szóvivője.

Az azonnali kontrollt lehetővé tevő online kapcsolat helyett azonban most is csak havi adatszolgáltatást vezetnek be, derült ki a Pénzügyminisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. A kéthetes csúszással havonta megvalósuló adatszolgáltatás révén a forgalomba hozatalt követően körülbelül két hónappal derülhet fény az esetleges adócsalásra, aminek köszönhetően jelentősen mérséklődhet a jövőben a csalások száma, tudta meg a Napi Gazdaság a VPOP sajtóosztályán.

Az ezt követően induló büntetőeljárás hatósági szakasza átlagosan fél évig tart, amit a bírósági szakasz követ. A jogtalanul forgalomba helyezett autó tulajdonosa pedig általában mit sem tud az adócsalásról. Amennyiben viszont használni szeretné gépkocsiját, kénytelen jogszerűen forgalomba helyeztetni, illetve ennek feltételeként befizetni a regisztrációs adót.

Elvileg visszakövetelheti az illető a kérdéses összeget a gépkocsi eredeti eladójától polgári peres eljárás keretében, erre azonban még nem nagyon volt példa. Ezen kívül a bírósági szakaszban használt autók esetében lehetőség nyílik akár az adó összegének megtámadására is. Mint azt az Index hónapokkal ezelőtt megírta, nem csak a korosabb, de az 1-2 éves használt autók után is az unió szerint jogosan kérhető összeg többszörösét követeli a vámhatóság.

Mint azt a vámhatóság sajtóosztályától a Napi Gazdaság megtudta, továbbra is az online, vagyis az azonnali ellenőrzés kialakítása a cél, a jelenlegi informatikai feltételek viszont ezt nem teszik lehetővé. Jelenleg több mint száz eljárás zajlik, a kárérték eléri a 300 millió forintot.

Sipos Jenő korábbi nyilatkozata alapján azonban e szám jelentős növekedésére lehet számítani a rendszeres adatcsere folytán. Egy-egy autó esetében a regisztrációs adó "elbliccelésével" több százezer, akár félmillió forintot is spórolhatnak az elkövetők, akik sok esetben szervezett keretek között végzik e tevékenységet.

Mintegy 50 millió forintos adóhiányt állapított meg a nyomozó hatóság egy, a regisztrációsadó-csalásra specializálódott bűnszervezetnél novemberben. Az elkövetők szakemberek számára is nehezen beazonosítható hamisítványokkal igazolták az adó megfizetését.

Érthetetlennek tartja Bakó Zoltán, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének titkára, hogy miért nem hozott már létre a pénzügyi kormányzat online összeköttetést az okmányirodák és a vámszervek között. A Pénzügyminisztérium az egyesületnek októberben még őszi bevezetésről tett ígéretet.

Bakó ugyanakkor hozzátette, hogy a csalások száma minden bizonnyal így is jelentősen csökken majd, az elkövetők viszont többhetes "haladékot" kaptak a kormányzattól. A regisztrációs adó elcsalása jelentős veszteséget okoz a tisztességesen működő használtautó-kereskedőknek, mivel a csalók több százezer forinttal mehetnek a piacon reálisnak mondható árak alá.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.