Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Jogi lépésekre készülnek a vesztes taxisok

2006.08.23. 12:00
A vesztesek szerint a reptéri tendert irreális áraival megnyerő Zóna Taxi nem teljesíti a pályázat feltételeit, a reptér szerint csak az érdeklődés, és a forgalom múl felül minden várakozást. Az eddigi információk alapján versenyjogi probléma nem merül fel az új helyzettel kapcsolatban - mondják a GVH-nál.

Minden napra tucatszám jutnak problémás esetek, a reptéri állapotok változatlanok, állítja Lengyel Sándor, a legnagyobb fővárosi taxiscégeket tömörítő - a reptéri pályázaton alulmaradt - konzorcium egyik tagja, a 6x6 taxi vezetője. Hangsúlyozta: jelenleg nem is a nyertes Zóna Taxival, hanem a Budapest Airport vezetésével van problémájuk. Úgy látják, a szerintük irreálisan alacsony árakat vállaló nyertes képtelen megfelelni a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek, a BA pedig nem lép fel emiatt. Márpedig itt nem pusztán két magáncég közötti szerződésről van szó - érvelt Lengyel -, hanem nyílt pályázatról, amelyre komoly összeget költöttek. Ha a győztes nem teljesít, elemi érdekünk a fellépés - fogalmazott a cégvezető.

Jogászaink dolgoznak az ügyön - mondta Lengyel Sándor, aki egyelőre nem kívánta elárulni, milyen megoldások kerültek szóba. Az egyik lehetőségként azonban a Gazdasági Versenyhivatalt is említette.

Nincs versenyprobléma

Konkrétan nem vizsgáltuk az ügyet, de az eddigi információk alapján versenyjogi probléma nem merül fel az új helyzettel kapcsolatban - mondta az Indexnek Trojákné Amberger Teréz, a GVH szolgáltatási irodájának vezetője. A Versenyhivatalnál nem ismeretlen a ferihegyi taxishelyzet. 2004-ben határozatot is hoztak, amelyben - kitérve arra, hogy fizikai erőszakkal történt piacszerzés - kötelezték a repteret a versenytörvénynek megfelelő megoldás kialakítására.

A pályázat ennek megfelel - mondta el kérdésünkre az irodavezető. Elméletileg ha a pályázat után a vesztesek azt látják, a nyertes fél nem megfelelően teljesít, bíróság előtt kereshetnek jogorvoslatot, a Versenyhivatal ilyen ügyekben nem jár el. Trojákné Amberger Teréz elmondta azt is: ezúttal arról lehet inkább szó, hogy a rendkívül alacsony árak nyomán a Zóna Taxi forgalma jelentősen felülmúlja a vártat, illetve a korábban a reptéren jellemző forgalmat.

A taxipiacot ismerő szakértő hangsúlyozta: a taxi működési költségeiben csak 30 százalékot tesz ki a benzinár, a fennmaradó részt el kell osztani a fuvarok között. Ebből is látszik, a magas kihasználtsági mutató vezethet oda, hogy alacsonyabb kilométerdíjjal is megérje a szolgáltatás. Trojákné Amberger Teréz szerint a nyertes a reptérre kifelé menő piacot is könnyen megszerezheti. Mindez új helyzet elé állítja az eddig áraikkal a korábbi rossz hírű szolgáltatónál versenyképesebb, telefonos rendelésre építő cégeket. Az árézékeny ügyfelek a még kedvezőbb fuvardíjért esetleg sorba állni is hajlandók. Így újabb árverseny indulhat el, ha a fővárosi taxiscégek meg akarják őrizni telefonos reptéri rendeléseiket.

A reptér elégedett

Megvan a 150 autó, megvan a 150 sofőr - mondta az Index érdeklődésére Szollár Domokos, a reptér szóvivője. Igaz, az autók listáját nem kívánta rendelkezésünkre bocsátani, és a jelenleg használt autók koráról sem tudott részletekkel szolgálni (e két ponton érte a legtöbb kifogás a Zónát a versenytársak részéről). A Zóna szerződésben vállalta a gépjárműpark előírt megújítását, az új autók beszerzése azonban a szolgáltatói szerződés megkötése előtt nem kezdődhetett meg.

Szollár azt hangsúlyozta: a vártnál nagyobb érdeklődés és forgalom miatt kell időszakonként várakozni a taxikra, de ez forgalmas periódusokban több nyugat-európai városban sincs másképpen. A várakozási idő csökkentését azonban a reptér is fontosnak tartja, ezért a kocsik számának emelésére kérte a Zóna Taxit: szeptembertől már 220 autó áll majd szolgálatban Ferihegyen.

A panaszokat Szollár Domokos illetően jelezte: mindent azonnal kivizsgálnak. Az első napokban előfordult, hogy nem volt minden sofőrön nyakkendő, ez azóta nem fordul elő. Ugyanakkor a BA Rt. szerint a Zóna Taxi valamennyi, szerződésben vállalt kötelezettségének eleget tesz. Ha nem így lenne, szerződésbontás mellett az eseti szabálytalanságok miatt százezer és egymillió forint közötti kötbér is fenyeget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!