Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Talpra állt a Tv2

2003.07.31. 09:11
Korábbi veszteségei után úgy tűnik, talpra áll a Tv 2. A kereskedelmi csatorna egyre növekvő árbevétele - a tulajdonos SBS Broadcasting SA most közzétett jelentése szerint - jelentősen rányomja bélyegét a társaság javuló eredményeire. A rivális RTL ugyanakkor Horvátországban tervez saját műsorszolgáltatót indítani.
Tizennégy százalékkal, 154,9 millió euróra nőtt a Tv 2 kereskedelmi csatorna tulajdonosának, az SBS Broadcasting SA-nak a második negyedéves árbevétele. A társaság üzemi eredménye eközben 13,1 millió euróval nőtt.

A Tv2 nyolcmilliós euróval növelte bevételét

Az SBS eredményének javulása a társaság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint főleg a televíziós érdekeltségeinek köszönhető. Ezen belül legjobban a svéd Kanal 5 teljesített, amelynek árbevétele 36 százalékkal, 11,2 millió euróval nőtt az év első felében.

Az eredményben a svéd tévé mellett a korábban veszteséges Tv2-nek is kiemelkedő szerepe volt. A jelentésből kiderül, hogy a Tv2 első féléves árbevétele nyolc millió euróval, 28 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, miközben eredménye 4,3 milliós növekedést mutat.

Ezen belül a csatorna második negyedéves eredménye mutat szembetűnő gyarapodást: a hazai társaság üzemi eredménye ugyanis 3,1 millió euróval, azaz 812 millió forinttal nőtt 2002 hasonló időszakához képest, és elérte a 7,32 milliárd forintot. A társaság nettó árbevétele pedig 5,1 millió euróval emelkedett.

A valóságshow növelte a költségeket

A magyar csatornának ugyanakkor működési költsége is gyarapodott, főleg a Big Brother miatt, 2,4 millió euróval a második negyedévben. A Tv 2 a hirdetési boomnak köszönhetően a piacvezető RTL Klubhoz hasonlóan folyamatosan rekordbevételeket könyvelhet el: már az év első negyedében is közel hárommillió euróval emelte árbevételét. Igaz, akkor a csatorna még 1,2 millió euró, azaz közel háromszázmillió forint üzemi veszteséget is termelt.

Várdy Zoltán, a Tv 2 kereskedelmi igazgatója elmondta: a folyamatosan emelkedő bevételek mutatják, hogy a megrendelői kör honorálta a kereskedelmi csapat munkáját. A növekvő kereslet, ám változatlan kínálat miatt nehéz helyzetben volt a társaság, ezért is különösen értékesnek tartják a mostani sikert.

Nyereséget terveznek erre az évre

Korábbi tájékoztatásuk szerint a társaság a 2002-es évet nyereséggel zárta, és 2003-ban is hasonlóan jó eredmény elérését tervezik. Ismeretes az is: az SBS szívesen látna új tulajdonost a társaságban, de legfeljebb annak 25 százalékát értékesítenék. A Tv 2 tulajdonosai már hitelt is megpróbáltak felvenni a társaság piaci helyzetének megerősítésére.

Marcus Tellenbach, az SBS vezérigazgatója azt nyilatkozta: kivételes második negyedévet zárt az SBS, és ez megszakítás nélkül a hatodik negyedév, amelyben növelni tudta a cég az üzemi eredményét. Az SBS-nek öt európai országban van tévés érdekeltsége Magyarországon kívül, és 52 rádiót is üzemeltet.

Horvát RTL indul?

A társaság magyarországi riválisának tulajdonosa, Európa legnagyobb televíziós társasága, a német RTL közben újabb kelet-európai piacra készül belépni. Gerhard Zeiler, a luxemburgi RTL vezérigazgatója Horvátországban tervez új televíziós társaságot indítani.

A Bertelsmann többségi tulajdonában lévő társaságnak azért szükséges a keleti terjeszkedés, mert a társaság a francia és német piacon jut hozzá árbevétele hetven százalékához, az említett országokban azonban a reklámpiac hanyatlik. Gerhard Zeiler szerint mindezek ellenére már az idei év harmadik negyedében jobb eredményt várnak, mint egy évvel korábban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.