Varsó megkezdte a zloty erősítését

2009.02.19. 07:05 Módosítva: 2009.02.19. 07:31
Lengyelország az Európai Unióból euróban érkező támogatások egy részét egy állami tulajdonban lévő bankon kereszül zloty-ra váltotta a devizapiacon - áll a varsói pénzügyminisztérium szerda délutáni közleményében. A zloty árfolyama kissé erősödött a hírre.

A miniszterelnök keddi bejelentésével összhangban Lengyelország szerdán az Európai Unióból érkező támogatások egy részét zloty-ra váltotta a devizapiacon a "kedvező" árfolyamok miatt - áll a közleményben. A tranzakció az állami tulajdonú Bank Gospodarstwa Krajowego bankon keresztül valósult meg - írja a Reuters.

A bejelentést követően a lengyel zloty 0,5 százalékot erősödött. A szerdai kereskedésben a többi térségbeli devizával együtt egyébként a zloty is erősödni tudott.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk tegnap jelentette be, hogy amennyiben az 5-ös szintnél is tovább gyengülne a lengyel zloty az euróval szemben, akkor az Európai Uniótól euróban érkező támogatások devizapiacon történő átváltásával lép közbe.

Donald Tusk szerda délután úgy fogalmazott, hogy a gyors euróbevezetés menedéket jelenthet a válság idején. A lengyel miniszterelnök utalt Gyurcsány Ferenc legutóbbi, euróövezettel kapcsolatos kijelentéseire is: Tusk szerint a magyarok megváltoztatták álláspontjukat az euró ügyében.

Kovács Álmos, a magyar pénzügyminisztérium szakállamtitkára ezzel kapcsolatban ma úgy fogalmazott, hogy az "adott országra van bízva" milyen módszert alkalmaz. Emlékeztetett: a magyar gyakorlat eddig az volt, hogy hogy az uniós támogatásokat a jegybanknál váltja át a kormány euróról forintra, nem pedig az azonnali devizapiacon azért, hogy ezzel ne befolyásolja a bankközi piaci árfolyamot.