IMF: Recesszióba zuhant az egész világ

2009.03.10. 10:18 Módosítva: 2009.03.10. 10:37
Csökkenhet a globális gazdasági növekedés 2009-ben, erre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője szerint Afrikában háborúk törhetnek ki a globális krízis miatt, míg az ipari országokban lassan halad a bankok stabilizálása, ami elhúzza a krízist.

Dominique Strauss-Kahn az elmúlt hónapban globális szinten még nulla százalékos gazdasági növekedést várt erre az évre. "Az IMF legújabb számításai szerint csökkenhet a világgazdasági növekedés mértéke, amire legtöbbünk életében még nem volt példa" - fogalmazott az IMF vezetője.

Strauss-Kahn egy, a válság afrikai hatásairól szóló konferencián azt mondta: "nemcsak gazdasági változásokról van szó. Milliók kerülhetnek ismét nyomorba, polgári engedetlenségi mozgalmak alakulhatnak ki, akár háborúk is kitörhetnek". A valutaalap az afrikai gazdasági növekedési előrejelzést is felére, három százalékra csökkentette a tavalyi prognózisról, de a válság további mélyülésével még ez a szám is túl optimistának bizonyulhat.

Éppen kedden jelent meg Süddeutsche Zeitungban egy interjú a valutaalap vezetőjével, aki úgy vélekedett, hogy további veszteségekre számíthatnak a bankok világszerte. Az ipari országokban a bankok stabilizálása nem zajlik elég gyors ütemben- mondta.

Az IMF-nek pótlólagos forrásokra van szüksége, mivel a válság további legalább fél évig tart majd. Strauss-Kahn szerint egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy duplájára, legalább 500 milliárd dollárra kell emelni az IMF támogatási forrásait. Japán már jelezte, hogy 100 milliárd dollár hitelt nyújtana az IMF-nek.

A német lapnak nyilatkozó IMF-vezető aggodalmának adott hangot a feltörekvő piacok, így Kelet-Európa kapcsán a világkereskedelemben bekövetkezett visszaesés miatt, és azért, mert a nyugati bankok kivonják innen tőkéiket.

Az EU pénzügyminiszterei kedden valószínűleg elfogadják, hogy támogatják a nemzetközi pénzügyi szervezet segélyezési alapjának 500 milliárd dollárra történő emelését a G20-ak e heti pénzügyminiszteri ülésén Londonban, legalábbis az előzetesen kiszivárogtatott dokumentumok szerint.

Ugyanakkor Peer Steinbrück német pénzügyminiszter nincs meggyőződve az IMF hitelforrásai megduplázásának szükségességéről. Ezt a német pénzügyminiszter kedden újságíróknak nyilatkozta az uniós pénzügyminiszteri értekezlet előtt. Szerinte arra sincsen szükség, hogy a kelet-európai országok megsegítésére új speciális pénzalapot hozzanak létre, mivel - mint mondta - a segítséget el lehet juttatni a meglévő intézményeken, Európai Beruházási Bankon vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon keresztül.