100 százalékos adó a milliós prémiumokra?

2009.03.17. 21:24 Módosítva: 2009.03.17. 21:43
A 2008 ősze óta az életben maradásért küzdő AIG amerikai biztosítónál tavaly 73 vezetőnek fizettek ki 1 millió dolláros vagy annál nagyobb jutalmat - derült ki kedden a New York-i főügyész előzetes tájékoztatásából. A nagy felháborodást kiváltott prémiumokat a politikusok 100 százalékos adóval sújtanák.

Az eddig csaknem 180 milliárd dolláros szövetségi segélyt kapott óriásbiztosító 6,4 millió dollárt fizetett ki egy vezetőjének. A 10 legnagyobb prémiummal jutalmazott vezető összesen 42 millió dollárt vitt haza - ismertette a vizsgálati eredményeket a főügyész.

Andrew Cuomót szerdán hallgatja meg a képviselőház pénzügyi bizottsága, ő viszont már előzetesen tájékoztatta a vizsgálati eredményekről a bizottság elnökét. Cuomo szerint olyan irányítók kaptak csillagászati összegű jutalmat, akiknek a döntései hatalmas veszteségeket okoztak a biztosítónak, és akik végső soron térdre kényszerítették a vállalatot.

A New York-i főügyészi hivatal azt vizsgálja, törvényesen járt-el az AIG a vezetői jutalmak kifizetésekor. Kiderült, sok vezető esetében a szerződésekben a 2007-es jutalmak szintjén rögzítették a 2008-as bónuszokat annak dacára, hogy egyértelműen előrejelezhető volt a biztosító tavalyi katasztrofális teljesítménye.

A kongresszus demokrata és republikánus vezetői is felháborodásuknak adtak hangot kedden az üggyel kapcsolatban. Demokraták olyan törvényjavaslatot készítenek, amely 100 százalékos adót kiróva a juttatásokra, teljes egészében megfosztaná az AIG vezetőit a prémiumtól. "Ha nem adják vissza maguktól, elvesszük" - fogalmazott Chuck Schumer New York-i demokrata szenátor.

Republikánus politikusok szerint az ügy súrolja annak a határát, hogy Timothy Geithner pénzügyminiszternek meg kellene fontolnia lemondását. Robert Gibbs elnöki szóvivő kedden közölte, Obama bizalma nem ingott meg miniszterében.

Az American International Groupot kemény szavakkal ostorozta előző nap Barack Obama elnök, amiért az életben maradásért küzdő, hatalmas szövetségi segélyekben részesített vállalat 165 millió dollár jutalmat fizet ki vezetőinek. Obama gyalázatról beszélt, azt mondta, az AIG saját gondatlansága és mohósága miatt került pénzügyi válságba. Utasította pénzügyminiszterét, hogy tegyen meg minden lépést a felháborító juttatási gyakorlat leállítására.