Betiltották a Red Bull Colát Németországban

2009.05.25. 15:00 Módosítva: 2009.05.25. 17:10
Bár nem tartják veszélyesnek a Red Bull Cola terméket a német hatóságok, mivel kokaint mutattak ki benne, kábítószernek minősül és betiltották.

Az osztrák energiaital gyártó tavaly tavasszal piacra dobott terméke, a Red Bull Cola, vagy más néven Simply Cola élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint kokaint tartalmaz, így már számos német tartomány polcairól kitiltották a terméket. A német hatóságok szerint az ital nem veszélyes, de sérti az élelmiszertörvényeket írja a Deutsche Welle.

Az energiaitalok általában tartalmaznak kokalevél kivonatot, a német élelmiszerellenőrző hatóságok szerint azonban a Red Bull Colában egészen pontosan kokaint is ki lehet mutatni, ami innentől kezdve nem élelmiszernek, hanem kábítószernek minősül.

A Red Bull szóvivője azt mondja, hogy a kokalevelet világszerte használják különböző ételeknél és teljesen biztonságos.

Egy német gyógyszerész túlzásnak tartja az egyes tartományok fellépését, mert mint mondja, számos egyéb élelmiszerrel is hasonlóan lehetne eljárni, ha alapos vizsgálatnak vetnénk alá őket. Számos táplálék-kiegészítőben lehet találni például octopamint, ami a tiltott doppingszerek listáján is megtalálható, mégsem tiltják be ezen élelmiszerek forgalmazását.

A német hatóságoknak értesíteniük kell a magyar társszerveket az eredményről, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál az Index kérdésére azt mondták, néhány nap múlva tudnak hivatalosan reagálni az ügyben. A Red Bull Cola a cég magyarországi honlapján ugyan még szerepel a forgalmazott tételek között, de több helyen kapható már az országban is.

A Red Bull megbízásából az osztrák Belan Intézet végzett vizsgálatot, ez semmilyen kokainmaradványt nem mutatott ki, így egyértelműen ellentmond a LIGA (Észak-Rajna-Vesztfáliai Egészség- és Munkaügyi Intézet) által végzett értékelésnek – tájékoztatta az Indexet a Red Bull.

Az aggályok tisztázása miatt hétfőn megbeszélést tartottak az illetékes hatósággal, a Bajor Környezetvédelmi, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Minisztériummal. A megbeszélés alapján a minisztérium úgy döntött, hogy hivatalosan megvizsgálja az értékelés eddigi eredményeit.