Aranyba menekíti vagyonát Soros

2010.02.18. 07:37 Módosítva: 2010.02.18. 07:38
A magyar származású üzletember a tavalyi utolsó negyedévben 420 millió dollárért vett aranyat. Összesen 663 milliója van a nemesfémben, semmilyen más eszközben nincs ennyi.

A tavalyi utolsó negyedév során megduplázta az aranyban, illetve az aranyra vonatkozó tőzsdei ETF-ben tartott vagyonát Soros György alapja - írja a Napi Gazdaság az amerikai felügyelethez benyújtott beszámoló alapján. A befektetési alap 2009 utolsó három hónapjában több mint 420 millió dollárt költött az SPDR Gold Trust jegyeinek vásárlására, mely a befolyó pénzből fizikai aranyat vásárol.

A magyar származású guru aranyban tartott vagyona ezzel a tranzakcióval 663 millió dollárra emelkedett. Soros semmilyen más eszközben nem tart ennyi pénzt.

Soros aranyvásárlásával olyan nagy intézményi befektetőkhöz csatlakozott, mint az indiai jegybank vagy a kínai szuverén alap, mely nemrég jelentette be, hogy 300 millió dollárt fektetett az SPDR Gold Trust jegyeibe. (Az ETF legnagyobb tulajdonosa a Paulson alapkezelő, Soros részesedése a harmadik legjelentősebb.) Szakértők a jelentős mértékű aranyvásárlást a devizapiaci bizonytalanságokkal, az inflációtól és a dollárgyengüléstől való félelemmel magyarázzák.

Soros bevásárlása annak fényében furcsa, hogy a guru alig egy hónapja egy Davosban adott interjúban a legnagyobb lufinak nevezte az a folyamatot, ami az arany piacán zajlik. Igaz, a további drágulást ő sem zárta ki, illetve elképzelhető, hogy januárban már megszabadult aranytartalékaitól.

A helyzet kicsit hasonlít ahhoz, amikor 2000 márciusában hosszas ellenállás után Soros György beadta derekát, és jelentős tulajdonrészeket vásárolt az addig általa lufinak tartott nasdaqos cégekben. Mindössze napokkal később beigazolódott, igaza volt a buborékfújással kapcsolatban.