80 milliárd eurós megszorítás Németországban

2010.09.01. 16:22
Összesen 80 milliárd eurós kiadáscsökkentést fogadott el szerdán a német kormány a 2014-ig terjedő időszakra. A nukleáris fűtőanyagokra kivetendő adóról nem született döntés.

Az Angela Merkel német kancellár által júniusban bejelentett megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag összesen 80 milliárd euróval csökkenti a szövetségi költségvetést. Ebből 11 milliárd euró már a jövő évi költségvetésbe tervezett megtakarítás. A csomagot a parlament alsóházának is el kell fogadnia.

A válság kezdetétől Merkel kancellár a pénzügyi szigor legfőbb hirdetője, s többször is hangot abbéli véleményének, hogy ellenzi az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum kritériumainak - így költségvetési hiányra vonatkozó pontjainak -  módosítását. Most "azt tesszük, amire kötelez minket az európai pénzügyi stabilitási egyezmény"  - jelentette ki Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a  kormányülést követően.

A kormány azzal számol, hogy 2010 egészében 4,5 százalékos lesz a GDP-arányos költségvetési hiány. Ez a legnagyobb deficit a második világháború vége óta eltel több mint hat évtizedben, ugyanakkor 1 százalékponttal kisebb annál amit az év elején valószínűsített a berlini vezetés.

A kormány az adóbevételek meredek csökkenésével és a kiadások - például a munkanélküli ellátás terheinek - növekedésével számolt az év elején, a gazdaság viszont a második negyedévben páratlanul nagy mértékben, negyedéves szinten 2,2 százalékkal, éves összevetésben 4,1 százalékkal növekedett.

Az energiaipari körökben nagy visszhangot kiváltó "atomadó" tervezetét külön tárgyalta a német kormány. Hamarosan újabb  és egyben a legutolsó ajánlattal állnak elő. A kormány éves szinten 2,3 milliárd euró költségvetési bevételt remél az új, nukleáris fűtőelemekre kivetendő adónemtől, amely az atomerőművek működésének legvégéig érvényben maradna.

Németország 17 atomerőművét működtető négy vállalat, az E.ON, a RWE, az EnBW és a Vattenfall arra figyelmeztetett, hogy az adó veszélyeztetheti az atomenergia-ipar nyereségességét, aminek következtében több erőmű is leállhat. Ez keresztülhúzhatja Berlinnek az   üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó hosszú távú terveit, s az áramdíjak emelkedéséhez is vezethet.

"Végső soron energiaügyi kérdésről van szó" - mondta  Schäuble, de leszögezte, hogy a további tárgyalások kimenetelétől és az adó végső struktúrájától függetlenül az érintett szektornak 2,3 milliárd euróval kell hozzájárulnia a német költségvetés konszolidálásához.

Az elfogadott csomag tartalmaz a személyi légi forgalomra kivetendő adót is, amely három sávban, 8, 25 és 45 euró megfizetésére kötelezné a repülőutasokat. Az adó a teherszállítást és a tranzitjáratokat nem érinti.

A légitársaságok attól félnek, hogy a légi adónak versenytorzító hatása lesz és, hogy csökkentheti az utasforgalmat, különösen a kedvezőbb feltételeket biztosító országokhoz közeli repülőtereken.