Németország húzza Európát

2010.08.13. 13:07
A vártnál jobban gyorsult a gazdasági növekedés Európában. A németek és a franciák húzzák Európát, Ausztria és Szlovákia fellendülőben, Magyarország stagnál, a Baltikum ébredezik, Görögország zsugorodott.

Az Európai Unió a néhány hónappal ezelőtti várakozásokkal ellentétben lekörözte az Egyesült Államokat. Ott mindössze 0,6 százalék volt a negyedéves növekedés, míg az unióban április-június között 1 százalékkal bővült a GDP, az előző negyedévben elért 0,2 százalékos növekedés után. Éves összevetésben viszont jobban teljesített Amerika: 3,2 százalék volt a tizenkét havi GDP-gyarapodás, míg nálunk ez csak 1,7 százalék. Különösen gyorsult a gazdasági növekedés az euróövezeti tagországokban. A növekedés motorja Németország és Franciaország volt.

Beindultak a nagyok

Németországban ekkora mértékű bővülést az újraegyesítés óta nem láttak. A GDP az előző negyedévhez képest 2,2 százalékkal nőtt, ez 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte pénteken a német statisztikai hivatal. Az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága - négy negyedéven át tartó visszaesés után a tavalyi második negyedévben emelkedett ki a második világháború óta legmélyebb recesszióból.

Franciaország bruttó hazai terméke is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt. A francia statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint a GDP 0,6 százalékkal nőtt a második negyedévben, főként a lakossági fogyasztás bővülésének hatására. Az 1900 milliárd euró nagyságú francia nemzetgazdaság a németnél lassabb ütemben bővül, elemzők szerint azért, mert Franciaország kevésbé épít a nemzetközi kereskedelemre, míg Németország sokat profitál a nagy feltörekvő országok, például Kína fellendüléséből.

A francia gazdaság teljesítményének bő 60 százalékát kitevő lakossági fogyasztás 0,4 százalékkal bővült negyedéves szinten az április-júniusi időszakban.

Jól szereplő szomszédok

Szomszédaink közül a leginkább látványos szlovákia gazdasági növekedése: 4,6 százalékkal nőtt a GDP, az elő negyedévi, 4,8 százalékos bővülés után. A szlovák jegybank idei előrejelzésében 3,7 százalékos, jövőre 4,3 százalékos bővülés szerepel. A pénzügyminisztérium prognózisa kevésbé optimista: az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal számol.

Az osztrák gazdaság az első negyedévben még stagnált, a második negyedévben viszont már 0,9 százalékkal növekedni tudott. Ezt leginkább Németország fellendülésének köszönheti, a kivitel 2,2 százalékkal haladta meg az egy negyedévvel korábbit.

Magyarország a lemaradottak között

A magyar GDP a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első negyedévéhez képest stagnált, éves bázison 1 százalékkal növekedett. Vagyis miközben a nyugat-európai növekedés élénkült, aközben a magyar gazdaság egyelőre nem tudott felkapaszkodni, holott az ipari termelésünk jelentősen gyorsult és az exportteljesítményünk is kimondottan kedvező volt az utóbbi hónapokban.

Velünk együtt a lemaradok között van Lettország, 0,1 százalékos negyedéves növekedésével. A nagyok közül Spanyolország és Portugália 0,2 százalékos javulásával tudjuk felvenni a versenyt, de Olaszország és Ciprus 0,4 százalékos növekedése sincs messze.

Szerény növekedést tudhat maga mögött Románia. Itt 0,3 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben az idei év első három hónapjához képest, ez azonban 2,6 százalékkal kisebb, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Litvánia 2,9 százalékos és Észtország 2 százalékos megugrása bár kiemelkedő, a Balti-országokban ez jórészt az alacsony bázisnak köszönhető, hiszen az utóbbi negyedévekben a 20 százalék feletti éves zuhanás sem volt ritka náluk.

A sor végén változatlanul az adósságválság által legjobban sújtott déli országok állnak. Görögországban az unióban egyedüliként zsugorodott a GDP a második negyedévben az előző negyedévhez képest, 1,5 százalékkal, míg éves szinten 3,5 százalék volt a visszaesés.