Írország nem lép ki az eurózónából

2010.12.19. 16:23
Írország nem fog kilépni az eurózónából - jelentette ki a spanyol El País-nak adott, vasárnap megjelent nyilatkozatában az ír külügyminiszter. Micheál Martin elmondta: az ilyen jellegű feltételezés alaptalan, a kilépés gondolata szóba sem került. Írország kis, exportorientált gazdaság, és az egységes piacnak óriási jelentősége van számára.

Az ír parlament szerdán szavazta meg az országnak felajánlott 85 milliárd eurós segélycsomag elfogadását az IMF-től és az Európai Uniótól.  
A 85 milliárdból 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítését: 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre kívánnak fordítani, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez.

Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére. Az ír válságot - Görögországétól eltérően - elsősorban a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.

Szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát csütörtökön a Moody's Investors Service, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést. Írország hosszabb távú kilátásait ugyanakkor kedvezően ítélik meg londoni elemzői körökben.

Írország egy héten belül a második nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, a múlt héten ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot.

A hitelminősítők ráadásul más euróövezeti tagállamokra is sorra jelentették be a negatív besorolási lépéseket: a héten leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor's, a Moody's osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország már most sem befektetési ajánlású - vagyis "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását.