Merkel az eurózóna válságától tartva ment bele a kétsebességes EU-projektbe

2011.02.10. 16:11 Módosítva: 2011.02.10. 16:12

A válság vírusától való félelem késztette Angela Merkel német kancellárt arra, hogy hozzájárulását adja a "magasabb sebességű EU-kormányzás" elgondolásához - írta a 17 euróövezeti ország március 11-re Brüsszelbe összehívott rendkívüli csúcstalálkozója kapcsán a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

"Az euróövezetben a válság vírusától félnek, amely egy évvel ezelőtt megbetegítette Görögországot, majd megtámadta Írországot, és most azzal fenyeget, hogy gyorsan átterjed a dél-európai országokra is. Ez késztette Angela Merkelt a magasabb sebességű EU-kormányzás ötletének elfogadására, amelyet tavaly ősszel még ellenzett. Cserében Párizs igent mondott a versenyképességi paktumra, amely pedig Németország kézjegyét viseli magán" - írta a lengyel újság.

A kommentár szerint a paktum nemcsak az euróövezeten kívüli EU-tagállamokat szorítja a partvonalra, hanem az Európai Bizottságot, sőt az Európai Parlamentet is. "Aggasztó, ámbár valószínűleg elkerülhetetlen, hogy a nyugdíjreformra vagy a fizetésemelésekre vonatkozó döntések a jövőben már ne a választási kampányokban vagy a szociális partnerek közötti tárgyalásokon, hanem Brüsszelben szülessenek meg. Aki makacskodik, azt kockáztatja, hogy elvágja magát a német és francia pénzektől" - hangsúlyozza a Gazeta Wyborcza cikke.

Mint beszámoltunk róla, a múlt pénteki EU-csúcson abba az irányba mentek el a dolgok, hogy a kétsebességes EU forgatókönyve látszik megvalósulni. Ennek egyértelmű jele, hogy amire eddig soha nem volt példa, az március 11-én bekövetkezik: az eurózóna-országok vezetői egymással tanácskoznak egy rendkívüli csúcson, kizárva az egyeztetésről az eurózónán kívüli EU-államokat.