Megszavazta a megszorító csomagot az olasz szenátus

2011.07.14. 20:05

Az olasz parlament felsőháza jóváhagyta a kormány megszorító csomagját csütörtökön kora délután. A szenátusban 161-en szavaztak a megszorítások mellett, 135-en voltak ellene, hárman tartózkodtak.

A kormánytervezetet ezután a képviselőház vitatja meg, ott pénteken este várható a jóváhagyás.

A szavazást követően Giulio Tremonti pénzügyminiszter elmondta, hogy a megszorító csomag - amely hírek szerint már nem 47 milliárd, hanem 79 milliárd euró megtakarítást irányoz elő  - azt célozza, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás.

A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok, az önkormányzatok költségvetésének a megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése.

A csomag azonban nemcsak kiadáscsökkentő, hanem a gazdaság élénkítését célzó lépéseket is tartalmaz, köztük a kutatás-fejlesztés, az idegenforgalom támogatását, új vállalkozások beindításának elősegítését, munkahelyteremtést, privatizációt.

Tremonti annak a véleményének is hangot adott, hogy Olaszországnak követnie kellene Németország példáját, és az alkotmányba kellene foglalnia az államháztartás kiegyensúlyozottságának követelményét.

Az olasz kormány az idei évre 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a tavalyi 4,6 százalékos deficit után. Ez kisebb, mint számos más euróövezeti országban, ugyanakkor Olaszország államadóssága növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly 119 százalékot, az idén pedig már 120 százalékát. Ez a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után.