2024. július 2. 18:00 ÉLŐ
Románia 0
Hollandia 0
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Újabb hármas leminősítés a görögöknek

2011.07.25. 09:42 Módosítva: 2011.07.25. 09:59

A lehetséges legrosszabbnál már csak egy kategóriával van feljebb Görögország a Moody'snál, miután a hitelminősítő újabb három fokozattal sorolta lejjebb az ország államadósságát.

A Reuters beszámolója szerint a görög adósság a Ca kategóriába került az eddigi Caa1-ből. A Ca alatt már csak a C kategória létezik elméletben, gyakorlatilag olyan besorolása egyetlen országnak sincs. A Moody's lépése technikailag azt jelenti, hogy az ország államcsődben van, és nincs érdemi esély arra, hogy talpra álljon.

A hitelminősítő a lépést egyebek mellett azzal indokolja, hogy a magánbefektetők 20 százalékos tényleges veszteségre számíthatnak, a görög államkötvények azonban gyakorlatilag teljesen leértékelődnek. A kilátások ugyanakkor biztatóak, a mentőcsomag és a tervezett kötvénycsere azt valószínűsíti, hogy a görögök képesek lesz stabilizálni és csökkenteni adósságterhüket.

A lépés nem meglepő, a Fitch már a múlt héten jelezte, hogy a görögmentő csomag technikai értelemben államcsődöt jelent, és már egy héttel korábban olyan mélységbe tolta, amilyenben egyetlen más állam sincs. A Moody's döntésének érdemi piacmozgató hatása sincs, elsősorban azért, mert a görög állam finanszírozása jelenleg nem piaci alapon történik.