IAEA: Nőni fog az atomenergia-termelés

2011.07.26. 13:28

A márciusi fukusimai atomkatasztrófa ellenére nőni fog az atomenergia-termelés a világon, mondta kedden Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója.

"Biztos, hogy nőni fog az atomreaktorok száma, még ha nem is olyan gyorsan, mint korábban" - jelentette ki az IAEA főigazgatója Kan Naoto japán miniszterelnökkel való találkozása után. A japán miniszterelnök arról számolt be, hogy fokozatosan szeretné felszámolni azokat az atomerőműveket országában, ahol gyakoriak a földrengések.

"Néhány ország - köztük Németország - felülvizsgálta eddigi politikáját az atomkérdésben, de számos másik állam úgy gondolja, hogy szüksége van a nukleáris energiára az üvegházhatást és klímaváltozást okozó gázok elleni harcban. Így mindenekelőtt az a fontos, hogy szavatoljuk a nukleáris létesítmények biztonságát" - érvelt az IAEA főigazgatója.

Amano Jukija hétfőn járt a fukusimai katasztrófa helyszínén, ahol ígéretet tett a japán kormányfőnek, hogy az ügynökség segít úrrá lenni a márciusi baleset után kialakult a helyzeten. Mint ismert a március 11-ei földrengés és szökőár a Fukusima 1-es atomerőmű hat reaktorából négyben komoly károkat okozott. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa Csernobil óta.

Magyarországon nem hozott változást a japán baleset, bár az Ipsos felmérése szerint a lakosság többsége nem támogatja az atomenergiát, a kormány a paksi blokkok üzemidejének további 20 évvel történő meghosszabbítását tervezi.