Csúcsot döntött az amerikai csődkockázat

2011.07.28. 09:30
A szerda esti kereskedésben tovább emelkedtek az amerikai csődkockázati mutatók, tükrözve azt, hogy a befektetők egyre idegesebbek az adósságplafon emelésének elmaradása miatt. Az egyéves amerikai CDS-felár új csúcsot állított fel - írja a portfolio.hu.

A szerdai kereskedésben a 85 bázispontos szinten is megfordult az egyéves amerikai CDS-felár, ami 30 bázisponttal haladja meg a múlt pénteki értéket és egyúttal történelmi csúcsnak számít. Eközben az 5 éves csődkockázati mutató az USA-ra vonatkozóan 62 bázispontra emelkedett a tegnapi 57 bázispontról. Ilyen magasan tavaly február óta nem állt az USA nemfizetése ellen biztosítást nyújtó 5 éves mutató - írja a portfolio.hu.

Az 5 éves amerikai CDS-felár történelmi csúcsa 100 bázispont körül van, ezt 2009 márciusában állította fel, amikor tombolt a feszültség a piacokon a pénzügyi válság közepette.

Egyértelmű tehát, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak az amerikai plafonvita miatt, ugyanakkor még mindig arra számítanak (alapesetben), hogy a meg fognak állapodni a demokraták és a republikánusok. Szerdán a Standard and Poor's elnöke biztossági meghallgatásán szintén úgy vélekedett, hogy a piac megállapodásra számít, és a hitelminősítői elemzői nem számolnak technikai csőddel.