Benedek
-4 °C
5 °C

Államcsődre készül Amerika

2011.07.22. 07:16 Módosítva: 2011-07-22 11:48:14

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve aktívan készül arra a lehetőségre, hogy az amerikai törvényhozás és az elnök nem tud megegyezni az államadósság 14,3 ezer milliárd dolláros korlátjának emeléséről, s így az USA fizetésképtelenné válik - írja a Napi Gazdaság a Fed philadelphiai irodáját vezető Charles Plosser-re hivatkozva.

Az elmúlt hónapban a bank szakértői együtt dolgoztak a pénzügyminisztérium tisztviselőivel, munkájuk célja az volt, hogy felkészüljenek "minden eshetőségre" - vélte Plosser. A bankár egyébként személy szerint úgy véli, hogy a kormánypárti demokraták, az ellenzéki republikánusok és Obama elnök eredményre jutnak a plafon emeléséről szóló tárgyalásokon.

A felkészülés egyik eleme tisztán ügyintézési jellegű. A Fed gyakorlatilag úgy működik, mint a kormány számlavezető bankja, azaz utalja például a szociális juttatásokat, a vállalati támogatásokat és más kiadásokat. Ezért most azt vizsgálják, hogy a források elapadása esetén az állam mely ügyfeleit szolgálnák ki továbbra is, és melyeket nem, illetve hogy miként értesítenék az embereket és a cégeket az őket érintő intézkedésekről.

További fontos eldöntendő kérdés, hogy a Fed államcsőd esetén elfogadja-e az állampapírokat fedezetként a hozzá hitelért forduló bankoktól vagy sem. Plosser szerint a bank nem vállalhatja át a kormánytól, hogy megszerzi az állam működtetéséhez szükséges forrásokat - azaz megtagadhatja a hitelezést a kötvényekkel szemben -, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan így tenne: a bank vezetőinek kell erről politikai döntést hozniuk.

A három demokrata és három republikánus képviselő tíz év alatt 3700 milliárd dollár megtakarítást ígérő deficitcsökkentő terve, amelyet Obama elnök támogatásáról biztosított, egyebek mellett eltörölné az egészségügyi biztosításra és a jótékonysági adományokra elszámolható szja-kedvezményeket, viszont a három adósávot 23 és 29 százalék közé tenné, szemben a jelenlegi 35 százalékos plafonnal. Emellett egykulcsos vállalati nyereségadót javasol, szintén 23 és 29 százalék közötti rátával. További lépésként megszüntetné a tőkenyereség kedvezményes adózását - jelentette a Bloomberg.