Menekülnek részvényeiktől a bennfentesek

2011.08.01. 07:20

Az adatgyűjtés 1970-es évek eleji kezdete óta nem látott mértékben gyorsultak fel a vállalati bennfentesek részvényeladásai a New York Stock Exchange-en és az AMEX-en jegyzett vállalatoknál, írja a Napi. Az összes figyelt amerikai vállalatnál a bennfentes eladások és vételek aránya 6,43-ra ugrott a múlt hét pénteken, ez magasabb szint, mint az esetek 95 százalékában. Csak az említett két tőzsdén az arány 13,1-re ugrott fel, ilyen magas arányra 1974 októbere óta nem volt példa, a Vickers Weekly Insider Report ekkor kezdte meg jelentése rendszeres készítését az ilyen jellegű tranzakciókról.

A vállalati bennfentesek − vezető tisztségviselők, nagytulajdonosok − tranzakcióit mindig kiemelt figyelem kíséri a befektetők részéről, hiszen vélhetően nekik vannak arról a legmegbízhatóbb információik, hogyan alakul az adott cég tevékenysége a közeljövőben. Az eladások aránya rendszerint meghaladja a vételekét körükben, ami természetes, hiszen a részvényalapú ösztönző rendszerek nyomán a bennfentesek természetes eladók a piacon, azonban korántsem a most tapasztalt mértékben.

A bennfentes eladások általában emelkedést mutatnak a vételekhez képest, amikor a részvénypiac nagyobbat emelkedik − írja Mark Hulbert, a portál szakértője. Azonban ezúttal szó sincs erről, hiszen a részvénypiac két hónapja inkább oldalazik emelkedés helyett. A hasonló mértékű eladási hullámok a tapasztalat szerint általában két-három hónapos emelkedési időszakok után szoktak kialakulni, erről pedig jelenleg szó sincs − hívja fel a figyelmet.

A piac várható alakulásával kapcsolatban az optimisták ugyan felhozhatnák érvként, hogy a gyorsjelentési szezon miatt sok bennfentes vásárló elhalaszthatta vételeit − jelentéstétel környékén a bennfentesek tranzakciói korlátozva vannak −, azonban a historikus adatok alapján egyik jelentési időszakban sem lehetett hasonló jelenséget tapasztalni. Igaz, a tapasztalatok azt mutatják, sokszor a bennfentesek sem tévedhetetlenek, s önmagában eladásaiktól nem indul esésnek a tőzsde.