Egyórás pánik után kétéves tőzsdei rekord

2011.08.10. 00:44 Módosítva: 2011.08.10. 01:12
Már a hétfői óriási tőzsdei esés, majd a kedden - magyar idő szerint már jócskán este - az amerikai Fed bejelentését követő egyórás pánik is megalapozatlan volt a piacokat - úgy tűnik lassan sikerrel - nyugtató befektetési guruk szerint. A túlreagálás mindenesetre kedd este fényesen látszott: az amerikai tőzsdék jelentősen estek a hírre, hogy a Fed nem léptetett életbe újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket, de a pánik alig egy órán át tartott, majd a tőzsdék két éve nem látott óriási pluszban zártak. A svájci franknak ez az egy óra is elég volt, hogy az euróval és a forinttal szemben is új rekordot állítson fel, a forinttal szemben 273,12-ig, az euróval szemben lényegében 1-1-es szintig jutott.

Ha a kedd délutáni Fed ülés után nem jelentenek be újabb likviditásserkentő intézkedést, elszabadulhatnak az indulatok – mondta az Indexnek még délután Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője. A "jóslat" fényesen bejött: miután a Fed csak annyit mondott, hogy megtárgyalt lehetséges intézkedéseket, de egyelőre nem léptet ezek közül semmit életbe, elszabadultak az árfolyamok.

Az amerikai tőzsdék zuhanni kezdtek, de számunkra fontosabb, hogy az euró elképesztő gyengüléssel reagált, lényegében egálba, paritásba került a rekordszintre erősödő svájci frankkal: az új rekord 1,0071 frank/euró a Budacash adatai szerint. Ezzel párhuzamosan természetesen a forint/frank árfolyam is elszállt, az este fél kilenc után nem sokkal beállított új csúcs 273,12 forint.

De mire a pánik?

Az S&P hitelminősítő szombaton jelentette be, amit egyébként már várni lehetett: lerontotta az USA eddig legfelső szintű besorolását, AAA-ról AA+ kategóriába sorolva az amerikai államkötvényeket. Erre még nem volt példa a gazdaságtörténetben, hétfőn a piacok megmutatták, mit is jelent ez: az ázsiai tőzsdék 2-4 százalékos zuhanását európaszerte durva tőzsdei esés, majd az USA-ban 7 százalékos esés követte. A frank, mint utolsó biztonsági deviza újabb és újabb rekordokat döntött. (Az aggodalom a világméretű adósságválsághoz és recessziós félelmekhez kapcsolódik, az S&P leminősítése csak még inkább felerősítette ezt, illetve a tényt, hogy a válság alól az USA sem kivétel.)

Pánik (a fontosabb európai tőzsdék bár pluszban zártak, az utolsó pillanatokig mínuszban voltak, a BUX 2,5 százalékot esett) és némi kivárás jellemezte a keddet is. A piacot elképesztő volatilitás uralta, ezt a legjobban talán a forint/frank árfolyam mutatja: a túlzott eladásoktól, a rossz hangulat túlbecslésétől való félelem és a Fedbe vetett remény napközben 253,20-ig is levitte a frank árát, az este elért 273,12-es csúcs így fillérek híján napon belül 20 forintos ingadozást jelent.

Mi baj volt azzal, amit a Fed mondott?

Utóbb már úgy tűnik, nem is volt olyan nagy baj az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény közleményével. Az első reakció nyilvánvalóan a korábban nagyon várt intézkedések bejelentésének elmaradásával magyarázható: a piac arra is számított, hogy elkezdődik a harmadik pénzügyi enyhítési sorozat, aminek lényege, hogy az állam korábban el nem fogadott pénzügyi eszközök fedezetként való elfogadásával pénzt pumpál a piacba, biztosítva annak likviditását. Gerőcs Tamás is úgy vélte kedd délután, hiába igaz, hogy a pénznyomda újraindítása hosszútávon okozhat még nagyobb károkat, a piaci várakozások azt sugallják, hogy rövid távon a Fednek aligha van más választása.

Ehelyett viszont a Fed csak annyit mondott, hogy az utóbbi időben romló gazdasági környezet legalább 2013 közepéig nulla százalék közeli alapkamatot tesz szükségessé az Egyesült Államokban. Azaz, a monetáris politikában szokatlan nyíltsággal lényegében hosszabb távra előre megígérték a kamatszint tartását (a jelenleg 0 és 0,25 százalék közötti sávot tartva).

Az első, pánikszerű reakciók után ennek előnyei kezdtek előtérbe kerülni, a kommentárok egyre többször a Fed megesküdött, ígéretet tett az alacsony kamatra fordulatot használták. Márpedig az alacsony kamat olcsó hitelt jelent a beruházásokhoz, illetve azt, hogy a pénzüket érdemben fialtatni akaró befektetőknek a tőzsdére kell vinniük a pénzüket. Ha pedig odaviszik, és részvényeket vásárolnak, az árfolyamok felfelé indulnak.

"48 óra alatt nem fordult meg a világ"

A döntést követő órában előtérbe kerültek a piacokat megnyugtató hangok. A dollármilliárdos amerikai befektetési guru, Wilbur Ross a Bloombergnek azt mondta, 48 óra alatt nem fordult meg a világ, nem lehet lehet azt gondolni, hogy a hétfői és a kedd délutáni tőzsdei esések mögött megalapozott gazdasági értékelések állnak, és valóban 10-15 százalékkal kevesebbet érnek a részvények. Szerinte a mai árakon már megéri vásárolni a papírokat.

Hasonlóan vélekedett Bruce McCain, a KeyCorp privátbanki részlegének 22 milliárd dolláros portfólióját kezelő egyik stratéga: szerinte az emberek kezdenek rádöbbenni, hogy a hétfői tőzsdei esés egy eltúlzott reakció volt.

A piaci felismerés sem késett: a Dow Jones, ami 2008 óta a legnagyobb esést szenvedte el hétfőn –a mínusz a tőzsdeindex top10 bukása közé is bekerült – kedden a zárás előtt egy bő órával felfelé indult, hogy végül két éve nem látott, majd 4 százalékos pluszban zárjon. Az S&P 500-as index 4,74, a Nasdaq 5,29 százalékos pluszban zárt – úgy, hogy alig egy órával korábban még mínuszban voltak. A Dow a Fed döntése után – bár napközben a hétfői esést korrigáló pluszban volt – 1,7 százalékos mínuszt is mutatott.

A szerda jobban kezdődhet

Éjfél után a frank 262 forintig jött vissza, az euró 272 forint közelében van a Budacash adatai szerint. Az amerikai tőzsdei ujjongást várhatóan lekövetik az ázsiai piacok, reggelre pedig Európába érhet a jobb hangulat – a szerdára virradó éjszakát mindenesetre úgy tűnik megússzuk újabb éjjeli frankrekord nélkül.